Uništeno 80 odsto roda malina, država da proglasi stanje elementarne nepogode

Predsednik Asocijacije proizvodjača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović rekao je da to udruženje traži od države da zbog nevremena, posebno u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu, proglasi elementarnu nepogodu i hitno pomogne proizvođačima jer su sneg, grad, oluja i bolesti uništili 80 odsto roda tog voća.
Uništeno 80 odsto roda malina, država da proglasi stanje elementarne nepogode
Foto: Pixabay
On je rekao da je prinos tog voća ove godine manji za 50 do 70 odsto zbog bolesti, a prema proceni, u ovom trenutku rod je manji i do 80 odsto zbog, najpre snega pre nekoliko dana, a od juče grada i oluje koji se ne smiruju ni danas pre podne.
 
"Niska cena malina, prošle godine u proseku 90 dinara po kilogramu, naterala je proizvođače da štede na primeni zaštitnih sredstava i agrotehničkih mera pa su bolesti ove godine masovno napale malinjake koji su i prošle godine oštećeni gradom", rekao je Radović.
 
Istakao je da je sinoć na Upravnom odboru Asocijacije proizvođača doneta odluka da se traži hitan sastanak u Ministarstvu poljoprivrede i razgovori sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i predsednikom Aleksandrom Vučićem od kojih će zatražiti pomoć države.
 
Proizvođačima malina i kupina potrebna je pomoć u repromaterijalu jer ne mogu sami da finansiraju sve što je neophodno za zasnivanje nove proizvodnje, malina i kupina, krompira i žitarica. "Nismo mogli da osiguramo sve useve i od svih nepogoda jer to mnogo košta i ne znamo kako da obezbedimo novac za nova ulaganja", rekao je Radović.
 
Vlada Srbije je, prema njegovim rečima, donela uredbu koja će omogućiti proizvođačima malina i kupina subvenciju od 65 odsto investicije u nove zasade. "Problem je kako da zaradimo novac za to novo ulaganje i da čekamo dve -tri godine dok to voće ne počne da rađa. Kako da preživimo taj period", zapitao je Radović.
 
Novi zasadi, kako je rekao, trebalo bi da se zasnuju na drugim, bolestima nezaraženim parcelama, a ne na postojećim. "I to je teško obezbediti s obzirom da su malinjaci u brdsko-planinskom području i zasađeni na najboljim parcelama", rekao je Radović.
  • Rade

    21.05.2019 15:09
    Moze ako cete svake godine kad rodi da platite desetak posto poreza vise da vam drzava moze nadoknaditi kad je losa godina shvatite to kao stednju za lose godine ili ulozite u zastistu i osiguranje .Zasto bi svi od svog poreza izdvajali vama za vas posao tako bi svako mogao da trazi pomoc od drzave .
  • gvozden

    21.05.2019 14:43
    ček malo
    Štedeli su na zaštiti od bolesti i nepogoda. Posle se čude što je slab kvalitet roda i što niko tu malinu neće da preplati da bi oni zaradili koliko im treba da ostatak godine ne rade ništa. Ne treba im dati ni dinara.
  • Dejan

    21.05.2019 14:12
    Dil
    Steta je bila u opstini Cacak, koliko ono opstina jos ima u srbistanu ? Ovde po Vojvodini sve raste kako treba, av bata jos nije pustio pipke pa jos ima neke nade i zarade

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija