Đorđević: Zabrana zapošljavanja biće ukinuta 1. januara

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da će zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, koja je uvedena krajem 2013. godine, biti ukinuta 1. januara 2020. godine.
Đorđević: Zabrana zapošljavanja biće ukinuta 1. januara
Foto: Pixabay
Đorđević je za TV Prva rekao da će od Nove godine sistem zapošljavanja u javnom sektoru biti "drugačije organizovan", kao i da će u nekim sektorima biti potrebno više finansijskih sredstava za zaposlene.
 
Naime, kako je "Blic" ranije pisao, novi sistem kontrole zapošljavanja u javnom sektoru bio je tema nedavnog sastanka predstavnika Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Međunarodnog monetarnog fonda, a koji bi mogao da se primenjuje nakon prestanka važenja Zakona o maksimalnom broju zaposlenih.
 
Taj sistem podrazumeva da nijedna javna institucija neće moći da primi nove radnike ukoliko kadrovskim planom za tekuću godinu to nije predviđeno i ako za njih nije obezbeđen novac iz budžeta. Prijem novih radnika u državne institucije tako će biti pod kontrolom, drugim rečima, ako je jedna institucija definisala da joj treba 10 radnika, jedanaestog neće moći da zaposli.
 
Novi sistem kontrole zapošljavanja, prema pisanju "Blica", trebalo bi da bude konkretizovan do jeseni.
  • владиша

    22.05.2019 08:44
    забрана запошљавања је била само на папиру...није се поштовао принцип смањења преобимне администрације...тако да када се укине и званично, биће само већа шанса да евентуално они који раде на одређено добију решења на неодређено или.... грешим?
  • mentor

    21.05.2019 22:15
    zapošljavanje
    od 2013 godine u javnom sektoru,zaposleno je po osnovu ugovora veliki boroj radnika.Preciznih evidencija nema.Kako od 2020 godine primiti nove radnike.Šta sa radnicima koji po osnovu ugovora rade preko 5 i više godina.
  • Xy

    21.05.2019 16:32
    Priče za malu decu
    Nije istina da nema zapošljavanja. Znam za nekoliko primera... Primaju se novi ljudi u gradskoj upravi N.S. koji nigde nisu bili u radnom odnosu! Znači nije raspodela zaposlenih sa jednog mesta na drugo kako se praktikuje, nego je NOVO zapošljavanje. Ajde sad nek mi neko kaže da nije tako!!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija