Uprkos sudskoj zabrani, direktor prodaje imovinu firme

Iako je Privredni sud u Beogradu početkom marta prošle godine naložio Vasiliju Markoviću, zakonskom zastupniku "Hidrotehnike Beogradgradnja" u reogranizaciji, da obustavi oglašenu prodaju dela imovine te firme, novo javno nadmetanje zakazano je za 28. maj.
Uprkos sudskoj zabrani, direktor prodaje imovinu firme
Foto: Pixabay
Zabeležba o sudskoj zabrani uneta je i u registar APR-a, a reč je o prodaji glavne upravne zgrade od 1.500 kvadrata u Ustaničkoj ulici, kao i više lokala, poslovnih prostora, stanova i garaža u užem centru grada.
 
Sudska zabrana prodaje imovine određena je na osnovu žalbe grupe stečajnih poverilaca Hidrotehnike, jer nije ispoštovan plan reorganizacije niti je zakonski zastupnik od odbora tražio saglasnost za taj potez.
 
"Upravna zgrada je predviđena za rezervu, odnosno trebalo je, nakon izmirenja dugova prema poveriocima, da se ona najpre rekonstruiše i dogradi, a potom proda kako bi novac bio iskorišćen za nove investicije. Tu ulogu imale su i neke druge nekretnine na raznim lokacijama u Beogradu. Naravno da sve to može da se proda, ali prema usvojenom planu i uz saglasnost Odbora poverilaca. Marković nas nije pitao. Nismo dali pristanak ni za neke druge lokale koje je u međuvremenu prodao ne konsultujući poverioce. Zbog toga smo pokrenuli sporove a kupci ne mogu da tu imovinu prenesu u vlasništvo", kaže za Danas Slobodan Džamić, predsednik Skupštine poverilaca Hidrotehnike.
 
On dodaje da je za danas zakazao sednicu Odbora poverilaca koji je u međuvremenu ostao bez predsednika, ali osim što će izabrati novog predstavnika tog  organa, biće preispitane i sve dosadašnje odluke Markovića.
 
"Prošle su dve godine kako su poverioci predali sudu zahtev za smenu Markovića sa mesta zakonskog zastupnika, ali nijedno ročište nijeo držano, a u predmetu su se promenile dve sudije. Ipak mi ćemo biti uporni jer postoji duboko neslaganje sa potezima zastupnika. Ne samo što nas ne konsultuje kod prodaje nekretnina, nego i zbog načina obračuna potraživanja, određivanja kamatne stope, a smatramo i da je malo urađeno na aktiviranju lokacija koje su mogle da daju finansijski efekat", objašnjava Dđamić.
 
To potvrđuje i advokatica Olgica Đorđević koja zastupa veću grupu poverilaca među kojima je i njeno potraživanje. Kaže da će, uukoliko se prodaja ne zaustavi, poverioci će podneti krivičnu prijavu protiv Markovića, jer je to jedino pravno sredstvo kojim raspolau.
 
Marković, međutim, negira optužbe i tvrdi da je kao zastupnik samostalan u odlučivanju, da mu saglasnost poverilaca uopšte nije potrebna iako je, kaže, on njih u više navrata na sednicama Odbora informisao.
 
"Prema Planu reorganizacije imam obavezu da Agenciji za privatizaciju svaka tri meseca podnesem izveštaj o realizaciji. Ukoliko se ne postupa prema utvrđenom planu, nezadovoljne stranke mogu da se obrate stečajnom sudiji. Do sada nisam dobio nijednu primedbu, a ovaj predmet vodim od 2007. godine. Nije tačno ni da sam se oglušio o zabranu suda, ali ona više nije na snazi. Ta zabrana se odnosi na četvrto oglašavanje prodaje tih objekata, a ja sam sada zakazao 14. nadmetanje. Od brojnih obaveza nisam stigao da skinem tu zabeležbu sa sajta APR", objašnjava Marković.
 
On nije preciizirao kome sada podnosi izeštaj kada je Agencija za privatizaciju ukinuta, niti je objasnio zašto u 14. prodaji ne važi sudsko rešenje koje se odnosi na četvrti oglas, kada je u oba slučaja reč o istim objektima i u oba slučaja je izostala saglasnost poverilaca, piše Danas.
 
Zanimljive su i početne cene određene u novom oglasu o prodaji. Tako se kvadrat glavne poslovne zgrade u Ustaničkoj ulici nudi po ceni od 430 evra, lokal od 55 kvadrata u Vladetinoj ulici počinje nadmetanje sa 810 evra, za novoizgrađeni lokal u Ustaničkoj od 46 kvadrata - od 625, a na Slaviji, takođe, novi lokali od 48 i 75 kvadrata daju se po 600 evra.
  • Bole

    24.05.2019 19:17
    I Stylos group prodaje masine a radnicima plata kasni 21 mesc!!!Bitno za sebe da bude i baskari u mercedesu i da deca po Americi uzivaju a radnici????Dokle banditi da uzivaju???Hajde da vidimo hapsenja ovih nazovi gazdurina.....
  • Jugosloven

    24.05.2019 08:31
    Y U M C O - Vranje
    Ne znam da li je objavljeno, ali dogodio se težak i sramotan slučaj u Vranju.

    Rusi su kupili Yumco.
    Uz dogovor ili obmanu direktora, političari se brane da oni nisu sklapali taj ugovor.
    Ubedili su i obmanuli ljude da će ih dići iz mrtvih, ekonomski.

    A zatim pokrali sve mašine i odneli iz Srbije.
    S obzirom na cene kupovine Yumca, i na cene mašina, odneli su daleko veću vrednost, jer tu nema mašine ispod 500.000 evra, koliko god stara bila.
    Dok može da proizvodi, vredi.

    Naravno, to niko nije očekivao i svi su šokirani.
    Verovatno se radi o kriminalcima koji su od početka to planirali.
    Izvukli su najbitnije, pravno gledano - svoje vlasništvo, a uništili Yumco zauvek.

    Sada Yumco zaista više ne postoji.

    A Vranjancima saučešće, zaista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.