Načelnik Uprave kriminalističke policije: Ne pratimo političke protivnike

Načelnik Uprave kriminalističke policije (UKP) MUP-a Srbije Dejan Kovačević odbacio je kao neistinite i tendeciozne optužbe bivšeg načelnika Vojnobezbednosne agencije Momira Stojanovića da se Odeljenje za posebne istražne metode "bavi praćenjem političkih protivnika".

"Izjava Momira Stojanovića, bivšeg načelnika Vojno-bezbednosne agencije, da je Odeljenje za posebne istražne metode Uprave kriminalističke policije opasna organizacija koja se bavi praćenjem političkih protivnika i nadzorom njihove komunikacije, skandalozna je, tendenciozna i neistinita", naveo je Kovačević u izjavi za javnost.

On je ocenio da je cilj takvih optužbi da se "naruši ugled UKP-a koji je u proteklom periodu ostvario značajne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i drugih najtežih oblika kriminalnih delatnosti, kako u državi, tako i na međunarodnom nivou".

Kovačević je podsetio da se služba za specijalne istražne metode bavi primenom posebnih dokaznih radnji u skladu sa pozitivnim propisima, pre svega Zakonikom o krivičnom postupku, tako da nijednu od posebnih dokaznih radnji ne može da sprovodi bez naredbe suda.

Kovačević takođe podseća da tehničku realizaciju nadzora sprovodi Bezbednosno-informativna agencija, a Uprava kriminalističke policije nije u mogućnosti da samostalno primenjuje zakonito presretanje komunikacija bez njene tehničke podrške.

"Napominjem da Služba za specijalne istražne metode u svom radu pruža specijalističku tehničku podršku operativnim linijama rada koje iniciraju primenu posebnih dokaznih radnji, isključivo po naredbi suda, a na obrazloženi predlog javnog tužioca, ukoliko su ispunjeni svi zakonski uslovi", istakao je načelnik UKP.

On je naglasio i da je postupanje s materijalom dobijenim na ovaj način, "precizno regulisano zakonom, a sve u cilju njegove procesne upotrebe u krivičnim postupcima za najteža krivična dela, odnosno dela koja su taksativno navedena u Zakonu o krivičnom postupku".

Stojanović je za list Danas izjavio da kompromitujući materijal u tabloide stiže iz Odeljenja za posebne istražne metode UPK, službu koja, kako je rekao, prednjači kada je reč o političkoj zloupotrebi ovlašćenja.

"Oni prate političke protivnike i kritičare režima, nadziru njihovu komunikaciju, ucenjuju... Sav kompromitujući materijal koji su objavili tabloidi dolazi upravo od njih", rekao je Stojanović i optužio ovu Službu UKP da se "bavi svime osim borbom protiv organizovanog kriminala".

  • Georg

    25.05.2019 19:08
    Čim toliko demantuju, sigurno je istina !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.