Predlog da se eutanazija legalizuje u Građanskom zakoniku

Predlog za legalizaciju eutanazije u Srbiji naći će se u nacrtu Građanskog zakonika, piše "Politika".
Predlog da se eutanazija legalizuje u Građanskom zakoniku
Foto: Pixabay
Posle dve godine rasprave, vladina komisija za izradu ovog zakonika odlučila je da u poslednjoj verziji prednacrta propiše odredbu o mogućnosti da oboleli od teških i neizlečivih bolesti završe život na dostojanstven način, svojom odlukom ili uz saglasnost svojih najbližih, navodi beogradski list.
 
"Pravo na eutanaziju, kao pravo fizičkog lica na saglasni, dobrovoljni i dostojanstveni prekid života, može se izuzetno ostvariti ako se ispune propisani humani, psihosocijalni i medicinski uslovi. Zloupotreba prava na eutanaziju radi pribavljanja neosnovane materijalne ili druge koristi predstavlja osnov za krivičnu odgovornost", navodi se u članu 86 prednacrta Građanskog zakonika.
 
Najavljeno je, kako dodaje "Politika", da će biti donet poseban zakon koji će precizno urediti uslove i postupak za ostvarivanje prava na eutanaziju.
 
"Politika" još piše da će legalizacija eutanazije dovesti do brisanja ove inkriminacije iz Krivičnog zakonika, ali će, takođe, biti potrebno da se drugačije predvidi krivična odgovornost za slučajeve zloupotrebe.
 
Inače, Građanski zakonik je u izradi već 13 godina. 
 
Komisiju za izradu Građanskog zakonika, koja broji 13 članova, obrazovala je još vlada Vojislava Koštunice 16. novembra 2006. godine, sa zadatkom da kodifikuje građansko pravo i izradi tekst Građanskog zakonika. Odlukom je predviđeno da je komisija dužna da Ministarstvu pravde dostavi tekst Građanskog zakonika u roku od godinu dana. Međutim, narednog dana, 17. novembra, ova rečenica je izbrisana i nije predviđen bilo kakav rok završetka. 
 
Sastav komisije se menjao tokom godina. U prvi mah činili su je univerzitetski profesori prava, jedan tadašnji ministar i nekoliko advokata. Prema ranijim podacima, iznosi mesečnih nadoknada članovima Komisije menjani su nekoliko puta. Tako je u martu 2007. na račun članova komisije mesečno stizalo 87.216 dinara, dok je predsednik zarađivao 98.118 dinara. Kada je počela svetska ekonomska kriza, nadoknade su im umanjene, da bi od aprila 2011. godine opet porasle.
  • Komifo

    31.05.2019 08:53
    Svi ovi što se boje da će najrođeniji da ih bocnu i uspavaju prvom prilikom kad malo zanemoćaju: to govori više o vama i vašoj familiji nego o ovom zakonu.
  • Kovačević-vinar

    30.05.2019 20:15
    i ugostitelj
    Ja sam ZA.
  • Kaćanka

    30.05.2019 19:16
    Kako da NE
    Ja nisam za... kakav je to nacin resavanja bola...i bolesti....ko odlucuje o meni ako sam ja pala u neku trenutnu agoniju....sto se ne napravi palijativni centar i zbrinjavanje tesko obolelih.....jel treba da pocnem da radim sa 20 god i da radim do 65, pri tome sam zdrava i jaka do 60, sa 64 vec matora, usput se svih 45 godina placa zdravstveno....nedo bog neke bolesti eto odma eutanazije...ma, kako da ne!! Ko zeli prvo na sebi i svojima nek isproba!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.