Suncobran posle kišobrana: Stiže "pravo leto" krajem nedelje

Hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje za područje centralne, istočne i južne Srbije.
Suncobran posle kišobrana: Stiže "pravo leto" krajem nedelje
Foto: 021.rs
Danas nas očekuju jaki pljuskovi sa velikom količinom padavina – od 30 litara po kvadratnom metru u periodu od 12 sati, a ponegde i više. Međutim, za nekoliko dana moći ćemo da odahnemo, meteorološki nam stiže leto.
 
Meteorolog Nedeljko Todorović objašnjava da iako astronomski nije stiglo leto, jeste meteorološki – po takvom kalendaru jun, jul i avgust su letnji meseci.
 
"Vremenske prilike imaju svoju promenljivost od godine do godine, nekad imamo i sušan maj. Ove godine je palo dvostruko više kiše nego obično – 75 litara po metru kvadratnom je prosek, a pale su 142 litre po metru kvadratnom. Ne znači da se nešto krupno promenilo, jun je kišovitiji mesec po ukupnoj količini padavina, iako ima manje kišnih dana", objašnjava Todorović.
 
Maj je za stepen i po bio hladniji od prosečne vrednosti. Bilo je i hladnijih, kaže Torodrović i dodaje da je to uobičajena promenljivost iz godine u godinu.
 
Sutra i prekostura će količinski biti mnogo manje kiše, rekao je Todorović i najavio da nas od četvrtka očekuje značajan porast temperature.
 
"Krajem nedelje biće veoma sunčano, i do trideset stepeni. Takvo vreme će se produžiti i naredne sedmice sa dan-dva osveženja. Ulazimo u pravo leto", zaključio je Todorović.
 
Inače, za danas je u Šumadiji, Pomoravlju, Istočnoj, Jugoističnoj i Jugozapadnoj Srbiji na snazi narandžasti meteo-alarm, dok je u ostatku Srbije na snazi žuti meteo-alarm. Za danas je prognozirano pretežno oblačno vreme, mestimično s kišom, pljuskovima i grmljavinom. U pojedinim delovima Srbije moguće su i nepogode s gradom. Najviša temperatura biće od 20 do 24 stepena.
 
Narandžasti meteo-alarm znači da su prognozirane opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Žuti meteo-alarm je signal da treba biti oprezan ako se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.
  • pravi opalim te g...

    04.06.2019 06:42
    Koliko sam video na AccuWeather to je samo na kratko.
  • Ekren

    03.06.2019 23:13
    Svaka čast Vučiću zbog kog Sunce ujutru izlazi a uveče zalazi!
  • Milica

    03.06.2019 22:50
    Iz cizama u sandale!;-)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.