Pavlović: Nijedna vlast nije volela Poverenika, morate da budete "kamen u cipeli"

Kako znate da, kao institucija, obavljate dobar posao? Kad znate da ste "trn u oku" svakoj vlasti.
Pavlović: Nijedna vlast nije volela Poverenika, morate da budete "kamen u cipeli"
Foto: Medija centar Beograd
Upravo ovaj posao obavlja institucija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. Ove godine obeležavaju 15 godina rada na dva polja koja, po svemu sudeći, dobijaju sve značajnije mesto u sve bolje informisanom društvu.
 
Rodoljub Šabić bio je čelni čovek ove institucije 14 godina. Sa svojim saradnicima, izgradio je uglednu "kuću" koja je primoravala državu da reaguje kad ona to ne čini, a otkako mu je prošle godine istekao mandat, novi poverenik - nije imenovan. Funkciju trenutno, po "automatu", obavlja zamenica poverenika Stanojla Mandić, predmeta je nikad više, a pritisak vlasti na instituciju je nikad veći.
 
Kako institucija funkcioniše bez čelnog čoveka, sa čime se bore zaposleni u ustanovi i kako stoji stvar u oblasti zaštite podataka i pristupa informacijama za 021 je podelila pomoćnica generalnog sekretara Slavoljupka Pavlović.
 
Nije poznato kad ćete dobiti čelnog čoveka, kao ni zvaničan razlog neimenovanja novog poverenika. Kako, kao ustanova koja ima veoma važnu ulogu u društvu, funkcionišete bez "šefa"?
 
S. P: Mislim da je dovoljan pokazatelj koliko je ova institucija izgrađena kao prava institucija činjenica da smo mi, nakon odlaska gospodina Šabića, nastavili uslovno da funkcionišemo na najnormalniji način jer svi znamo šta je naš posao. Radimo i postupamo u skladu sa zakonom, rešavamo predmete, a verujem da je na zamenici poverenika ogroman pritisak jer je imala puno posla i kao 'drugi čovek' institucije. Naravno da generalno nije dobro da ovakva institucija nema čelnog čoveka i nadamo se da će se uskoro on imenovati. Optimistični smo da bi poverenik trebalo da bude osoba koja je potpuno nezavisna od uticaja bilo kakve partije. Vi, po prirodi stvari, kad ste nezavisni organ, ispravljate, korigujete izvršnu vlast i morate da izazovete neprijatnosti.
 
S tim u vezi, da li se, kao nezavisna institucija, osećate nepoželjno i neko s kim vlast ne želi da ima puno posla?
 
S. P: Biti nezavisan nužno podrazumeva da ste uvek nekome 'kamen u cipeli'. Nijedna vlada, nijedna izvršna vlast nas proteklih 15 godina nije volela, svaka se ljutila na naš rad, kritikovala nas. Verovatno je to pokazatelj da radimo svoj posao kako treba jer nezavisni organi jesu tu da budu korektiv izvršne vlasti, da pomognu da se isprave nepravilnosti. Primer: vladajuća politička partija i dalje drži rekordan broj žalbi koje su partije izjavile povereniku i mi smo po njihovim žalbama uvek postupali. Naravno, ovo se dešavalo dok su bili opozicija. Prosto, mora da se menja odnos organa javne vlasti prema građanima, pa posledično i prema Povereniku. Vlast i visoki funkcioneri moraju da razumeju da su oni servis građana i da Poverenik interveniše kad se prava građana krše.
 
Mi novinari bismo mogli da se složimo da je sve teže doći do informacija od javnog značaja. Da li je ovaj utisak opravdan?
 
S. P: Broj predmeta iz godine u godinu raste, što dovoljno govori o poverenju koje građani imaju u nas. U 2017. godini smo rešili više od 10.500 predmeta, a u 2018. smo rešili čak više od 14.300 predmeta. Podignuta je svest o značaju zaštite ličnih podataka kod građana, a slobodan pristup informacijama je, pre svega, značajan instrument istraživačkih novinara koji su brojne malverzacije i afere otkrili zahvaljujući jakom antikoruptivnom mehanizmu zahteva. Naša saznanja iz godišnjih izveštaja jako su značajna i mogu da posluže i tužiocima. Imamo jednu neobičnu situaciju - republički javni tužilac je samo u 2018. godini podneo 49 tužbi protiv Poverenika jer smo naložili da se neke bitne informacije daju novinarima i građanima. Te informacije bi, po prirodi, već trebalo da budu javno dostupne. Nažalost, iskustvo nam u poslednje dve-tri godine pokazuje da se smanjuje broj izvršenja na osnovu rešenja Poverenika. Apsurdno je da, recimo, Grad Beograd ne dostavlja informacije Savetu za borbu protiv korupcije - savetodavnom telu Vlade Srbije, o projektu Beograd na vodi.
 
Poverenik je institucija koja se ne libi da javno ukaže na nove i stare pojave u praksi - kao što su slučajevi "izigravanja" zahteva za pristup informacijama, apsurdi s kojima se novinari svakodnevno susreću, ali i problemi građana koji neretko ne znaju kako da postupe kad državni organi krše njihova prava. O svim ovim slučajevima, institucija upozorava i na svom zvaničnom sajtu.
  • Dr. Kosta Adžija

    05.06.2019 13:31
    A znači zato više ništa ne čujemo o novom zaštitniku građana... Otkad je Janković napustio tu poziciju, njegovo mesto je izgleda zauzeo neko ko manje žulja. Mrak
  • Servus

    05.06.2019 11:29
    Postovanje zakona i pravna drzava su vrednosti koje su nasim vlastima poslednje na listi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".