Nacrt zakona: Srednja škola postaje obavezna, zabranjeno fizičko kažnjavanje dece

Svako dete u Srbiji ima pravo na besplatno i kvalitetno osnovno i srednje obrazovanje koje je obavezno - navedeno je u Nacrtu zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta , pišu Novosti.
Nacrt zakona: Srednja škola postaje obavezna, zabranjeno fizičko kažnjavanje dece
Foto: Pixabay
Ovaj Nacrt je od juče na javnoj raspravi, a osim što uvodi obavezno pohađanje gimnazija i srednjih škola, ovaj zakon unapređuje prava najmlađih i prvi put predviđa instituciju - dečjeg ombudsmana.
 
U Ministarstvu prosvete kažu da načelno podržavaju obavezu srednjoškolskog obrazovanja.
 
"Jedan od strateških ciljeva je da se poveća obuhvat učenika koji idu u srednju školu i zalažemo se da srednje obrazovanje bude obavezno, poput osnovnog, za šta je potrebno izmeniti niz zakona", rečeno je Novostima u Ministarstvu prosvete.
 
Donošenjem propisa koji bi, između ostalog, uveo i obaveznu veliku maturu, bile bi u celosti ispunjene preporuke Komiteta za prava deteta UN. 
 
Ovaj propis predviđa i apsolutnu zabranu telesnog kažnjavanja dece. Zabrana se odnosi na roditelje i staratelje, koji imaju i dužnost da najmlađe zaštite od okrutnog i ponižavajućeg postupanja.
 
Pisci novog zakona ne kriju da je rad na njegovoj izradi trajao punih 12 godina. Krajnji proizvod je, kako ističu, "priručnik za budućnost" koji će garantovati potpuno zaokruženu zaštitu najmlađih, prenose Novosti.
  • Djura

    07.06.2019 02:15
    A po mogucstvu da bude obavezno i da bude rob do kraja zivota!
  • Smiljka

    06.06.2019 19:09
    Ne pušim i ne pijem alkohol. Możete da mi verujete ili ne. Platu trošimo na osnovne potrebe, da ne nabrajam, živimo skromno kao i većina ljudi u Srbiji. Samo sam htela da kažem da sam veoma tužna, besna, depresjvna, nezadovoljna .... zbog stanja u našem društvu.
  • @@smiljka

    06.06.2019 17:20
    Pa onda ce joj mesecna plata biti 40000 dinara a ne 45, a pretpostavljam da od te plate zivi. Meni je fascinantan odnos srba prema ratama - kao da misle da kad nesto uzmu na rate, to pocne da placa neko drugi, a ne oni sami.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".