Ambasada SAD: Dačić bi trebalo da razmisli o svojim postupcima

Ambasada SAD u Beogradu reagovala je na postupak ministra spoljnih poslova u Vladi Srbije Ivice Dačića, koji se priključio internet izazovu i na novčanici od 100 američkih dolara ćirilicom ispisao "Kosovo je Srbija" i potpisao se.
Ambasada SAD: Dačić bi trebalo da razmisli o svojim postupcima
Foto: Youtube (Screenshot)
"Umesto što uništava novčanicu sa likom velikog američkog naučnika i državnika Bendžamina Frenklina, ministar Dačić bi možda mogao da razmisli o svojoj izjavi: 'Budi u ratu sa svojim porocima, u miru sa svojim susedima'", navodi se u odgovoru Ambasade Sjedinjenih Američkih država u Beogradu za Radio Slobodna Evropa (RSE).
 
Predsednik Kosova Hašim Tači je izjavio da je internet kampanja "Kosovo je Srbija" u kojoj je učestvovao srpski zvaničnik "omalovažavajuća".
 
"To je omalovažavajuće za njih same", kaže Tači.
 
Dačić je u izjavi za beogradski dnevnik Blic sledećim rečima pravdao svoj postupak: "To je naša državna politika, to stalno i govorim, pa što ne bih i napisao."
 
Napomenuo je i da novac nije njegov, kao i da taj postupak nema veze sa Sjedinjenim Državama, iako je pisao po dolarima. Dačić ističe i da bi reči "Kosovo je Srbija" napisao na svakoj novčanici zemlje koja tvrdi suprotno, prenose beogradski mediji.
 
U odbranu ministra Dačića stalo je i rukovodstvo Socijalističke partije Srbije kojom Dačić predsedava.
 
"Poručujem im ovim putem da se Ivica Dačić, kao ni SPS ne plaše pretnji jedne obične razularene bande, ljudi koji su pravo iz šume i terorističkih uniformi seli u fotelje izigravajući gospodu i vršeći lažnu vlast na okupiranoj srpskoj teritoriji, potpomognuti zapadnim centrima moći", navodi se u saopštenju ove stranke.
 
Prema oceni potpredsednika nevladinog Centra za spoljnog politiku Dragana Đukanovića, to što se Dačić priključio "internet izazovu" nema nikakav diplomatski efekat, već je u pitanju simbolički postupak učešća u akciji koja na internetu okuplja veliki broj građana.
 
"A na simboličkoj ravni, ne vidim šta je tu poruka i zašto se na novčanicama naznačava. Sa druge strane, ne vidim ni da će to promeniti stanje u realnosti", kaže Đukanović.
 
Inače, uništavanje valute je prema zakonu Sjedinjenih Američkih Država prekršaj za koji je zaprećena novčana kazna ili zatvor do šest meseci, ali u slučaju da se to radi „sa namerom da se papiri od vrednosti učine nepodobnim za korišćenje“.
 
Iz ovoga proizilazi da američki propisi ne zabranjuju ispisivanje poruka po novčanicama, osim ako novčanica nije uništena toliko da se ne može ponovo upotrebiti.
 
U Srbiji, pisanje po novčanicama nije prekršaj, ali se tako oštećene novčanice smatraju nepodobnim za opticaj.
  • Pravopis

    07.06.2019 08:21
    @Moki 06.06.2019 • 21:36
    Ahahahahaha
    "Verovatno su to novcanice iz Iraka i Avganistana ,koje vojska dobija za platu ali taj novac tj.novcanice NE NAPUSTAJU OKUPACIONA PODRUCJA U KOJIMA JE VOJSKA SAD,sad ce vjerovatno neki da me ovdje sole pamet ,bio vec 3 puta u Avganistanu u misiji znam sta pricam vidijo svojim ocima i sve znam o ovome!"


    Sta znace reci "neki da me ovdje" , "vidijo" ?
  • jovica

    07.06.2019 07:33
    @Nebojša 06.06.2019 • 23:10
    "....ali ne jos dugo, najduze do 2025 kada ce potonuti kao i USA i EU i GBR."

    Ko vam je to rekao ?
    Baba Vanga ?
    Tipican primer nazadnog rusofilskog i patriJotskog razmisljanja .
  • Marko

    07.06.2019 06:47
    Napisi, napisi... Na Euru recimo,da cujemo kako usi klepecu kad Eu deli packe.
    Poniziti nekog a posle dobiti po nosu je jako bolno, setimo se 1999e.
    Slobin učenik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Danas se slavi Dan pobede nad fašizmom

Dan pobede nad fašizmom obeležava se danas u znak sećanja na 9. maj 1945. godine, kada je bezuslovnom kapitulacijom Nemačke okončan Drugi svetski rat u Evropi.

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.