Skupština prestaje sa praksom usvajanja zakona po hitnom postupku

Skupština Srbije prestaće u narednom periodu sa starim navikama da se zakoni usvajaju po hitnoj proceduri zbog čega je suštinski polemika o njima izostala. Takođe, kada na dnevni red bude došao budžet, vreme za raspravu biće duplirano.
Skupština prestaje sa praksom usvajanja zakona po hitnom postupku
Foto: 021.rs

Kako pišu "Novosti", time će biti promenjena učestala slika sa sednica proteklih godina - zakoni se donose pod oznakom "hitno", a poslanici nisu imali vremena da ih pročitaju i prouče, dok su se tačke dnevnog reda u kojima se nalazi i nekoliko desetina propisa koji se bave različitim temama, spajale u jednu.

Zamerke o načinu na koji se donose zakoni našle su se u izveštaju Evropske komisije. Posmatračima iz Brisela zapalo je za oko da je, na primer, bilo malo vremena za raspravu o zakonima.

Takođe, zasmetalo im je što na dokumentu Vlade najveći broj amandmana predlaže vlast, a pred glasanje od njih odustaje. Recimo, na dokumentima iz oblasti odbrane prošle godine predloženo je oko 1.600 amandmana, dok je na akte koji prate budžet bilo ko 2.000 "ispravki". Izveštaj EK nije se dopao predstavnicima vladajuće koalicije u parlamentu koji su tvrdili da je opozicija opstruisala parlament pondoseći zahteve za dopunu dnevnog reda, čiji je utvrđivanje zatim trajalo satima.

Izvršni direktor CESID-a Bojan Klačar kaže za "Novosti" da izveštaj EK odražava ono što su njihovi istraživački timovi uočili kao problem.

"Sada je lošiji nego ranije zbog činjenice da postoji bojkot parlamenta i što su na neke probleme ukazivali blaže, a sad jasnim i direktnim rečnikom. To je posledica toga što je vlast vrlo skromno ili nimalo uvažavala ono što je pre pisalo u izveštajima o parlamentu. Izveštaj EK treba da iščita kao poziv da se problemi reše, a ne da se negira ili prebacuje odgovornost na opoziciju. Odgovornost vlasti da popravi stanje je mnogo veća i ona proističe i iz logike brojeva i moći koju ima. Opozicija je toliko mala i u disbalansu u odnosu na vlast da kod nje ne može biti ključ rešenja", kaže Klačar.

  • Anna Burnabitch

    10.06.2019 09:02
    Aha...
    ...packa iz EU je delovala? :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.