Građani Srbije najviše odlaze da žive i rade u Austriju, u inostranstvu prosečno borave 11 godina

Građani Srbije najviše odlaze da žive i rade u Austriju, a najduže se na radu u inostranstvu zadržavaju u Francuskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj, konstatovano je u zajedničkom saopštenju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) i Dunavskog transnacionalnog programa (DTP).
Građani Srbije najviše odlaze da žive i rade u Austriju, u inostranstvu prosečno borave 11 godina
Foto: Pixabay
Srbija je tradicionalno emigraciono područje iz kojeg kontinuirano od početka 90-tih godina odlaze mladi, a najčešća destinacija je Austrija koja je pretekla ranije dominantnu Nemačku, konstatuje se u saopštenju. 
 
Prosečno građani Srbije u inostranstvu ostanu da borave i rade 11 godina, a na čelu liste po dužini boravka je Francuska gde se prosečno ostaje 14 godina, Švajcarska i Nemačka po 12,8 godina, dok se u Austriji prosečno ostaje 12,4 godine, navodi se u saopštenju.
 
Kada su prekookeanske destinacije u pitanju, najduže se prosečno ostaje u Australiji - 12,1 godinu, Kanadi - 10,4 godine i SAD - 8,6 godina.
 
Od početka ove godine radi Koordinaciono telo za praćenje tokova ekonomskih migracija u Republici Srbiji koje je osnovala Vlada Srbije i gde su predstavnici više ministarstava, poslodavaca, sindikata i Srpske akademije nauka i umetnosti.
 
Na radu odnosno boravku u inostranstvu prema podacima popisa iz 2011. godine bilo je 313.411 osoba, a sledeći popis stanovništva je 2021. godine.
 
U projekat Unapređenje institucionalnih kapaciteta i pospešivanje saradnje radi suočavanja i postupanja u skladu sa uticajima transnacionalnih migracija mladih koji je finansiran iz EU, učestvuje 19 partnerskih institucija, zavodi za statistiku, naučni instituti, univerziteti i lokalne samouprave iz Austrije, Nemačke, Mađarske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Bugarske i Rumunije.
  • Мунгос

    11.06.2019 20:59
    @ Bri,
    У коју будалу гледаш кад лажеш?
    У ону која чита мој коментар.
  • Bri

    11.06.2019 13:51
    Nikad nazad
    Odakle im ovakva statistica da mi je znati? Ja vise od 30 godina u Svajcarskoj I ne pada mi na pamet da se vratim. Sa penzijom kucica u Spaniji na ostrvu I ladno pivo u hladu. Pozdrav!
  • $$$

    11.06.2019 13:17
    Preko 25 godina vani
    Neznam odakle ova statistika , al ovo ja a i drugi iz mog sela a ima nas sirom Evrope dolazimo u Srbiju samo na leto a ponekad i za Bozic , a sto se "stalnog" povratka tice tog jos nisam video

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.