VIDEO: Šarčević napustio emisiju zbog pitanja o Prvoj beogradskoj gimnaziji

Ministar prosvete Mladen Šarčević napustio je emisiju "Crvena linija" zbog pitanja o ukidanju društvenog odeljenja Prve beogradske gimnazije, navodeći da je ono "vešto upakovano", da je obmanjen da će se u emisiji govoriti o reformama obrazovanja, a da je upit o tako nečem - "tendenciozan" i "manipulacija".
VIDEO: Šarčević napustio emisiju zbog pitanja o Prvoj beogradskoj gimnaziji
Foto: Youtube (Screenshot)
Podsetimo, juče je održan protest u Prvoj beogradskoj gimnaziji, a protiv odluke Ministarstva prosvete o ukidanju jednog odeljenja društveno-jezičkog smera zbog uvođenja računarskog odeljenja. Ministarstvo odluku pravda interesovanjem učenika.
 
Ministar je, gostujući na N1, rekao da je ovo pitanje tendenciozno, da ga neće komentarisati, dodajući da je to "čisto sindikalna" i politička priča i da su "svi učestvovali u anketi, čak i profesori Prve, te ne mogu biti iznenađeni".
 
Na konstataciju gosta Borisa Jokića iz Instituta za društvena istraživanja u Hrvatskoj da su u beogradskom studiju  "malo uzburkani", ministar je odgovorio da je tu samo zbog drugih sagovornika, koji su, prema njegovoj oceni, "prijateljski dobrodošli", a da je on, prema njegovom mišljenju, "nepoželjna osoba". Ubrzo potom je napustio studio, dodajući: "Ne mogu više, vi ste čudo od televizije".
 
Pre nego što je izašao iz emisije TV N1, Šarčević je rekao da je u Srbiji bilo skoro 70 posto učenika srednje-stručnih škola, 20 posto gimnazija i 10 odsto za trogodišnje. "Cilj je  strategije da do 2020. bude 40 odsto gimnazijalaca - prethodna tela i kabineti nisu ni mrdali, a mi smo došli do 28 odsto, smanjili smo onaj deo vezan za srednje-stručne", naveo je pre nego što je napustio emisiju.
 
Za dualni model kazao je da je vrlo žilav i fleksibilan, da je prve godine bilo 400 đaka, zatim 4500, a ove 7400.
 
Na pitanje kako bi ocenio položaj obrazovanja u Srbiji, ministar je prethodno odgovorio da je to za prelaznu ocenu, između tri i četiri, ali da sigurno nije zadovoljan u onoj meri u kojoj treba da bude. Dodao je da će oni koji dođu posle njega biti zadovoljni, podvlačeći da mu startna pozicija nije bila dobra. Istakao je da je ta oblast (obrazovanja) jako dobro ocenjena u izveštaju EK.
 
O reformama obrazovnih sistema u regionu, što je bila jedna od tema, ali glavna, emisije Crvena linija govorili su Elvira Dilberović, federalna ministarka obrazovanja BiH i Boris Jokić iz Instituta za društvena istraživanja u Hrvatskoj.
 
  • Vidoviti Limanac

    16.06.2019 08:46
    @trolololo
    Nije ovde poenta kakav se smer ukida. Svako će za svoj smer reći da je najbolji i najbitinij.
    Ovde se komentariše ponašanje ministra...
  • trolololo

    15.06.2019 19:05
    trolololo
    ajde nevezano za ovog pacijenta....

    gledao sam emisiju i voditeljka, a to je jedna floskula koju provlace na N1 i razne grupe NVO, forsira stav da se kriticko misljenje razvija i postoji samo u gimnazijama i to posebno na drustveno jezickim smerovima...

    po njima niko drugi nema kriticko misljenje samo ekipa koja ce posle da zavrsi na psihologiji, politickim naukama, pravu, sociologiji... i tu idemo u drugu krajnost koja se provlaci da su samo oni u pravu a da su svi ostali neki radikali ljubitelji vlasti, botovi i slicno.

    u sustini ista ekipa kao i ovi na vlasti koji gledaju kako da se nakacece privredi, programerima, inzenjerima na grbacu i da sisaju drzavni budzet.





  • Pokojni Čika Franja

    15.06.2019 14:47
    odosMo u novo mračno dobA
    I dotični "gospodin" je ministar prosvete... ako ovako nastavimo, nikad se mi nećemo osloboditi mraka neznanja. Neznanje je isto što i ropstvo i protiv njega se treba boriti, i to olovkom i knjigom. Ali, postoji problem u našem mentalitetu, koji je g. Ljubivoje Ršumović lepo izneo (opet ima veze s lenjošću)...
    "Knjiga je duhovna hrana,
    Najkaloričnija na svetu!
    Ali, šta nam to vredi -
    Naš narod drži dijetu!"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.