Broj stalno zaposlenih u javnoj upravi smanjen, sve više privremeno zaposlenih

Broj zaposlenih u javnoj upravi smanjen je za više od 45.000 od 2013. godine kada je i uvedena mera racionalizacije u javnom sektoru, ali kada je u pitanju optimizacija, napredak je spor, navodi se u nedavno objavljenoj Eksternoj evaluaciji Strategije reforme javne uprave u Srbiji.

Negativan efekat ovih mera ogleda se u tome da su se organi javne uprave često okretali eksternim organizacijama za projekte kao i da su zapošljavali zaposlene na privremenom osnovu u periodima povećanog obima posla.

Ova praksa umanjila je osećaj kontrole nad procesom reforme. Takođe, dovela je do toga da akumullirano znanje i kompetencije prilikom rada na određenim poslovima ne ostanu unutar javne uprave, kada privremeno zaposleni napuste svoje pozicije.

Primetno je i da u državnoj upravi postoji disproporcionalno visok broj vršilaca dužnosti na rukovodećim radnim mestima.

U izveštaju se ocenjuje i da pravedan i transparentan sistem zapošljavanje u Srbiji postoji uglavnom na papiru. Normativni okviri su dobri, međutim, retko se primenjuju.

Nije ostvaren napredak ni u pogledu participacije građana, kao ni po pitanju transparentnosti i kontrole javne uprave.

Autori izveštaja napominju i da postoji nizak stepen posvećenosti pitanju integrisanja pitanja rodne ravnopravnosti u strateška dokumenta, pa se tako rodna pitanja najčešće ostavljaju institucijama koje se time bave, kao što je Koordinaciono telo za ravnopravnost. Državni službenici, smatraju autori, ne poseduju znanje ni alate za razmišljanje o rodnim aspektima uticaja na javne politike.

U izveštaju se ocenjuje i da će broj zaposlenih u JU u narednom periodu rasti, budući da postoji velika potreba za opsežnim reformama zbog procesa evropskih integracija.

Trenutno, u Srbiji je 6,4 zaposlena u javnoj pravi na 100 stanovnika, dok taj broj u EU iznosi 8,5 a u novim državama članicama 8,0.

Podsetimo, restriktivne mere zapošljavanja koje su uvedene 2013. godine i dalje su na snazi.

  • Profa l sektor

    15.06.2019 22:47
    Zabrana zaposljavanja
    Zabrana zaposljavanja u javnom sektoru vazi samo za obicne gradjane. Trknite u neki jkp da vidite kako SNS kadrovi dobijaju ugovore na neodredjeno. Naravno, ako se povinuju partijskoj disciplini.
  • Петровград

    15.06.2019 18:45
    /

    Ђеси, култур-расисто?
  • opalm te golim

    15.06.2019 18:24
    Zrenjanincu, fasistima (kao ti) je argument da su drugi fasisti i sovinisti. Zasto nema lokalaca u tim ustanovama? Zbog fasizma. A ako si ucio, fasizam je kada delis samo svojima i podobnima. Jasno?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija