Na jesen počinje snimanje filma "Dara iz Jasenovca"

Režiser Predrag Gaga Antonijević najavio je da krajem leta počinje snimanje filma "Dara iz Jasenovca", delo na koje se, kako kaže, čekalo skoro 75 godina.
On dodaje da mu je velika čast, ali i teško breme da snimi taj film.
 
"Jasenovac je mesto zla i ubijanja", naglasio je Antonijević. 
 
On je rekao da je država stala iza tog filma koji bi pred publikom trebalo da se nađe u martu ili aprilu naredne godine, kada se obeležava 75 godina od oslobođenja logora Jasenovac.
 
Prema njegovim rečima, to će biti dečija priča i samo zbog toga, snimiti film biće veliki izazov jer će se raditi sa decom. Planirano je da snimanje traje od 12 do 14 nedelja, ali se ne zna kako će sve biti realizovano, upravo zbog toga što se radi sa decom, rekao je Antonijević. On je napomenuo da je uloga ustaškog zapovednika jasenovačkog logora Maksa Luburića namenjena glumcu Marku Janketiću.
 
Antonijević je rekao da je sebi postavljao pitanje koja je to granica koja se mora postaviti kada se govori i snima ovakav film - da se ta brutalnost oseti, ali ne i da dovede do toga da publika napušta bioskop.
 
"Mislim da sam našao meru", rekao je Antonijević i dodao da to neće biti komercijalan film na kojem će se zarađivati novac.
 
On je naglasio da su namerno tražili decu iz tog kraja, Kozarske Dubice, decu koja nisu išla na bilo kakve časove glume, a izabrana je Biljana Čekić, devojčica koja će glumiti Daru.
 
Glumac Marko Janketić rekao je da oseća veliku odgovornost zbog teme filma, a da uloga Luburića zahteva "ozbiljan rad".
 
"Imam odgovornost da to uradim na pravi način", rekao je Janketić.
 
Scenaristkinja Nataša Drakulić objasnila je da se u pisanju scenarija za film vodila i svojim iskustvom izbeglištva iz Hrvatske, ali i pričama i stradanjima svoje i drugih porodica.
 
"Sve što sam znala, slilo se u scenario, ako ne valja, izvinite - ja ne umem bolje", rekla je Drakulić.
 
Predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan ponovila je da je država stala iza filma, koji se radi isključivo uz podršku države.
 
"Prepoznali smo značaj nacionalnih i istorijskih tema", rekla je Trivan i najavila da će biti podržano i snimanje filma o Košarama.
 
Kao stručni konsultant filma potpisuje se Majkl Berenbaum, direktor Sigi Ziering instituta koji istražuje etičke i religijske posledice Holokausta. Berenbaum je rekao da je ubistvo deteta "napad na budućnost", upitavši "ko može smatrati dete neprijateljem".
 
Biljana Čekić rekla je da ima 11 godina, da je završila šesti razred osnovne škole i da je iz Kozarske Dubice.
 
"Veoma sam srećna i bila sam uzbuđena dok sam čekala da dobijem ulogu u filmu", rekla je ona.
 
Projekat "Dara iz Jasenovca" podržan je sa 61 milion dinara na konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u kinematografiji.
 
U sinopsisu se navodi da posle ustaško-nemačke ofanzive na Kozari lokalno stanovništvo završava u koncentracionim logorima, a među njima je i desetogodišnja Dara, sa majkom i dva brata. Majku i brata joj ubijaju, a smisao Darinog života postaje da sačuva mlađeg brata.
 
Film rade produkcijske kuće Film Danas i Dandelion Production INC, uz podršku Vlade Srbije i Filmskog centra Srbije.
  • ex chapman

    19.06.2019 11:33
    Spilberg
    ili neko sličan, ali najbolje Spilberg, zbog analogije sa Šindlerovom listom. a ovo je čisto bacanje para - ko će to gledati van Srbije? NIKO! a valjda je poenta upravo u tome da se sa užasima Jasenovca upozna SVETSKA javnost! a ako Srbija ne može to da priušti - pa onda stvarno nemam reči!
  • Ljubica

    19.06.2019 09:50
    Ne razumem najbolje ovaj komentar da ljudi ne bi izlazimi iz bioskopa? Zar ne treba da se konacno posle 75 godina sazna strasna istina sta su otpadnici od ljudskog roda u stanju uciniti neduznom narodu i deci?! Moje 4 tetke, imale su tada od 2 - 7 godina su sve ubijene u Jasenovcu....neoprostivo....
  • EvoOvako

    19.06.2019 08:38
    Jasenovac
    Sramota je da naša deca ne znaju kako izgleda taj spomenik.
    A ni hrvatska deca ne znaju.
    Zamišljam Nemca koji negira Aušvic. Zamišljam Hrvata koji negira Jasenovac... Pa to i ne moram zamišljati....
    Neka počivaju i miru.
    Slava im.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.