Zbog nekontrolisane eksploatacije šljunka iz Drine meštani ostaju bez plodne zemlje

Zbog nekontrolisane eksploatacije šljunka iz Drine, najplodnije zemljište u Mačvi gotovo preko noći nestaje: voda odnosi kukuruzna polja i obradive oranice, roni voćnjake i sve što se nađe u priobalnom području desnog toka reke, piše "Blic".
Zbog nekontrolisane eksploatacije šljunka iz Drine meštani ostaju bez plodne zemlje
Foto: Pixabay (Ilustracija)
Nepredvidiva reka menja svoj tok, nauštrb zemlje. Iako je bilo više pokušaja da se ispravi, kriva Drina opirala se pri svakom pokušaju da joj se promeni tok, a kada su moćne mašine počele da vade šljunak, produbljena reka počela je još snažnije da prebacuje zemlju sa jedne na drugu stranu.
 
"Oni kopaju obalu Drine, vade šljunak, tako navlače reku na našu stranu i kad je velika voda ona naiđe i odnese deo oranica. To je posledica kopanja. Ja sad nemam deset odsto od onog što sam imao. Eto, toliko mi je ostalo. Preko tri hektara mi je Drina odnela. Znači, šume mi je odnela negde oko dva i po hektara i obradive površine oko pedeset ari. Što je najgore, preti da mi odnese i ovo što je ostalo, oko 50 ari. To nije zaštićeno i voda nosi. Prošle godine uradili su obaloutvrdu tu gde mi je odnela zemlju, a sad gde je ta separacija imam deo šume i to će odneti, nema šta. Ja ću preko četiri hektara biti u gubitku. Ali, nisam ja jedini. Drina je bila kilometar od moje njive, a sad mi roni. Priroda se sama po sebi brani. Nanese, odnese, pravi ostrva, a oni kopaju i produbljuju sve više i više i ništa ne mare", priča Vladan Stanišić iz Badovinaca.
 
Petar Birčaković ove godine puni 77 godina i pamti Drinu kada su zbog njene lepote u Badovince dolazili Stane Dolanc, Rodoljub Čolaković i Aleksandar Ranković. Izvorima tada popularne Zelenike divili su su mnogi. A onda su moćne mašine počele da čupaju njene najvrednije delove, stvarajući tako nepregledne virove. Taj kovitlac brze i moćne reke preko noći odranja deo po deo oranica, posebno u proleće kada je vodostaj visok.
 
"Ja imam 5,5 i hektara obradive zemlje, a kod Drine 1,5 hektara šume. Za vreme mog života Drina je prebacivala tri, četiri puta zemlju, čas na levu, čas na desnu stranu. Kad su počeli da je potkopavaju, reka je potpuno uništena. Te separacije su nam pokvarile nivo vode. Mi smo imali pijaću vodu na šest metara dubine. Gde god udarimo cev, krene gejzir, a sad kad zakopamo, nema je ni na deset metara. Oštećen je taj sloj šljunka koji je filtrirao vodu i sad nemamo zdravu vodu. Tamo je odneto na milijarde tona šljunka i šta sad popunjava taj deo, ništa! Imali smo parcele koje su rađale, oni su povadili šljunak i sad se voda kroz njih sliva. Tu više ništa ne može da uspe na tim parcelama. Ja razumem da to treba državi i narodu, ali ne razumem da za nas niko ne mari", priča za "Blic" Birčaković koji je godinama radio na skeli pre nego što je izgrađen Pavlovića most. 
 
Decanijama meštani ovog sela na granici između Srbije i Bosne i Hercegovine pokušavaju da zaštite svoj imetak, ali ne mogu golim rukama da zaustave propadanje. Uz obalu reke nestaju šume koje su nekada štitile obalu od odronjavanja. 
 
Predsednik Mesne zajednice Badovinci Aleksandra Ilijašević zauzeo se da se zaustavi nekontrolisana eksploatacija šljunka iz Drine i zatražio pomoć nadležnih.
  • RVosha

    23.06.2019 08:59
    Smrdija
    "Predsednik Mesne zajednice Badovinci Aleksandra Ilijašević zauzeo se da se zaustavi nekontrolisana eksploatacija šljunka iz Drine i zatražio pomoć nadležnih."

    pomoc nadleznih ce stici ... nikad

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija