U Srbiji otkriveno 15 novih psihoaktivnih supstanci

Ministarstvo zdravlja najavljuje da Srbija planira da donese nacionalni program za prevenciju upotrebe droga koji će definisati ulogu svih nadležnih institucija.
U Srbiji otkriveno 15 novih psihoaktivnih supstanci
Foto: Pixabay
Jelena Janković iz Ministarstva zdravlja kaže za RTS da su tribinama radili na jačanju i podizanju svesti mladih o štetnosti upotrebe droge.
 
"Nakon godinu dana rada komisije koju je formirala Republika Srbija mi smo uz jedan zaista naporan i kontinuirani rad sa učenicima uspeli da obezbedimo tribine za učenike na kojima smo radili na jačanju i podizanju svesti mladih o štetnosti upotrebe droga", rekla je Jankovićeva.
 
Dodaje da su tribine bile usmerene i na podizanje svesti roditelja kako da prepoznaju problem upotrebe droga kod mladih i na koji bi način trebalo postupe u slučaju da primete neki problem.
 
"Zadovoljni smo rezultatima rada timova. Održali smo predavanja za 36.000 učenika, 7.000 nastavnika i 3.000 roditelja", kaže Jankovićeva.
 
Jankovićeva naglašava da će mladi koji imaju problem sa drogom moći da se obrate centru za lečenje maloletnika.
 
"Ministarstvo zdravlja je prvi put za poslednjih nekoliko godina formiralo centre za lečenje maloletnika. Mladi koji imaju problem sa drogom često nemaju kome da se obrate. Ovog puta će ti centri raditi uz veliku pomoć stručnjaka, psihologa, psihijatara u kliničkim centrima Vojvodine, Niša i Beograda", kaže Jankovićeva.
 
Dodaje da su rizici od droga postali neprepoznatljivi.
 
"Supstance su često zaplenjene u vidu nekih stvari za koje nikada ne biste rekli da je droga. Osveživači prostora često se nalaze u vidu nekih pakovanja koje liče na bombone i žvake i govori se da nisu za upotrebu mlađih od 18 godina", rekla je Jankovićeva, naglašavajući da je najčešće reč o sintetičkim drogama.
 
Jankovićeva kaže da se na tržištu trenutno nalazi 750 novih supstanci. Dodaje da je u Srbiji otkriveno 15 novih supstanci.
 
"Mi smo zahvaljujući saradnji sa našim institucijama uspeli samo u Srbiji da otkrijemo 15 novih supstanci koji su takođe na listi psihoaktivnih kontrolisanih supstanci", ističe Jankovićeva.
 
Jankovićeva kaže da je jedan od prioriteta u okviru koje je komisija odredila u okviru jačanja programa prevencije i rad na nacionalnom programu za prevenciju.
 
"Nacionalni program za prevenciju podrazumeva analizu faktora rizika koji postoje među mladima i njihovim porodicama. Nakon utvđivanja faktora rizika Ministarstvo zdravlja će pokrenuti inicijativu za izradu ovakvog programa u kojem će učestvovati sva ministarstva koja se bave prevencijom. Svako ministarstvo će u svojoj nadležnosti sprovoditi određeni program kroz institucije", zaključuje Jankovićeva.
  • planira

    23.06.2019 13:59
    Planira? Kad? Za dve, najvise tri godine?
  • Zdrav razum

    23.06.2019 10:52
    Droga
    Nije problem u drogama, problem je u ljudima. Dal' ste se ikad zapitali kako to da se droga tako dobro prodaje i zašto je ljudi uopšte kupuju? Kad vam to bude jasno imaćete rešenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija