Granica za upis u srednju školu niža nego prošle godine

U osnovnim školama danas se objavljuju konačni rezultati male mature.
 Granica za upis u srednju školu niža nego prošle godine
Foto: Pixabay
Srpski, odnosno maternji jezik, u rangu je prošlogodišnjeg testa, matematika je urađena za čitav bod bolje, dok su rezultati kombinovanog testa najlošiji, gde je prosek oko 11 poena, navela je pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković.
 
Donja granica bodova za upis smanjiće se za oko jedan poen u odnosu na prošlu godinu. Informacije o donjem pragu za sve škole mogu se pronaći u Informatoru ili na sajtu www.upis.mpn.gov.rs.
 
Što se tiče popunjavanja liste želja, koje se predaju sutra i u subotu, Nedeljković savetuje roditeljima da to urade sa decom kod kuće i da se iz Konkursa dobro i pravilno prepišu podaci, jer se mogu desiti greške pri unosu tih podataka u bazu.
 
Prema rečima pomoćnica ministra prosvete, prva, druga i treća želja na listi treba da budu realne. Kaže i da je bolje da se popuni cela lista, pošto pojedini đaci neće "upasti" u željenu školu, ali da je moguće prevazići taj problem posle raspoređivanja đaka.
 
"Uvek je bolje ući u prvom upisnom krugu gde god. Nekad to nije željena škola. Uvek postoje načini da određenom molbom pređete u željenu školu. Ništa nije ni konačno, ni presudno", navela je Nedeljković.
  • Prosvetni radnik

    27.06.2019 17:16
    Zavrsni
    Izgleda da mi prosvetari ne moramo da se trudimo. Napises molbu i upises sta hoces. Sve manji kriterijum, sve manje bodova za upis... svega manje. Manjak dece. Jedino je visak prosvetnih radnika. Medicinare treba zaposljavati. Policiju i miliciju treba oformiti (nazvati je komunalna).
  • Prosvetni radnik

    27.06.2019 17:12
    Sve moze
    Sve ce ove godine dozvoliti, skoro, pa moze i bez bodova, samo da gospodin Ministar ne ostane bez fotelje. Kriva je stamparija, ne oni koji organizuju zavrsni ispit. Njihove mere bezbednosti su bile odlicne.
  • Jelena

    27.06.2019 13:48
    Nekad
    Je dovoljno samo to da je dete od kumine kume brata od strica pa njegov kum ili sestra.... Nema veze da li je dete postiglo ikakav uspeh u OŠ, da li je intelektualno sposobno za dalje školovanje i napredovanje,..... Bitno je samo da se ispuni želja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.