Ministarstvo za rad sprovelo nabavku za poslove koje mogu da obavljaju i zaposleni u Ministarstvu i Vladi

Ministarstvo za rad i socijalna pitanja sprovelo je javnu nabavku za uslugu koju su mogle da pruže vladine službe, pri čemu je iznos sredstava koji je naveden u planu javnih nabavki deset puta manji od onog koji stoji u konkursnoj dokumentaciji.
Ministarstvo za rad sprovelo nabavku za poslove koje mogu da obavljaju i zaposleni u Ministarstvu i Vladi
Foto: 021.rs
Ministarstvo je krajem oktobra 2018. sprovelo javnu nabavku za izradu "analize procesa interne i eksterne komunikacije, predloga procesa komunikacije i plana unapređenja procesa komunikacije Ministarstva", sa procenjenom vrednošću od pet miliona dinara.
 
Vrednost sklopljenog ugovora sa firmom Hermes, jedinim ponuđačem, bila je 3.700.000 dinara bez PDV-a, odnosno 4.400.000 sa PDV-om, a zadatak pružaoca usluga je bio da za 25 dana izvrši analizu unutrašnje organizacije Ministarstva i napravi planove za unapređenje interne i eksterne komunikacije zaposlenih. 
 
Kako piše Danas, sporno je to što Ministarstvo angažuje privatno preduzeće za posao koji može da obavi Služba za upravljanje kadrovima Vlade Srbije, kao i grupa za upravljanje kadrovima u okviru samog Ministarstva.
 
"Ako ne mogu to da urade njihove službe, već se mora angažovati neko sa strane, onda zaposlene u tim sektorima treba raspustiti", kaže za Danas Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava.
 
Ova usluga je među dvadeset nabavki koje su naknadno unete u plan za 2018. godinu, s tim što je prematom planu procenjena vrednost usluge 500.000 dinara bez PDV-a, a ne pet miliona kako stoji u konkursnoj dokumentaciji i kako je na kraju isplaćeno.
 
Kako ističe Nemanja Nenadić iz Transparentnosti, nesaglasnost plana javnih nabavki i konkursne dokumentacije "nije u skladu sa zakonom".
 
"Ministarstvo se sve vreme ponaša kao da je tih 500.000 iz plana greška koju nisu ni primetili, odnosno kao da su od početka mislili na pet miliona dinara. Da li je tako zaista, može se proveriti samo sabiranjem svih planiranih sredstava za nabavke i poređenjem sa odgovarajućim delovima budžeta Ministarstva. Ipak, pretpostavljam da su imali prostora za ovu nabavku, jer inače ne bi mogli da je plate", zaključuje Nenadić.
  • novosadjanka

    29.06.2019 07:41
    Tako ste glasali!!
  • Dzo

    28.06.2019 23:33
    Samo bahato, dok radnici rade za minimalac. Ovce samo napreDNO.
  • Kupujem

    28.06.2019 20:59
    Prodajem
    Pet miliona za trange-frange, a direktori skola i profesori ostace bez posla posto su imali razred "vise". G@#na su to. Mekana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.