Bebac: Roditelji već godinu dana oštećeni, uprkos najavama sporni zakon nije promenjen

Pre tačno godinu dana, sporan Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom stupio je na snagu, a i dalje nije izmenjen, uprkos najavama nadležnih.
Bebac: Roditelji već godinu dana oštećeni, uprkos najavama sporni zakon nije promenjen
Foto: Pixabay
Ovim Zakonom oštećene su brojne porodice u Srbiji, smatra roditeljski portal Bebac. 
 
"Ipak, ni nakon brojnih apela, protesta majki, lažnih obećanja od strane države, izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom i dalje nema. Podsetimo ko je sve oštećen primenom Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom - sve mame koje su radile manje od 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja. U obračun naknade zarade ulazi 18 meseci, a za mesece u kojima žena nije radila računa se 0 dinara. Zagarantovan minimalac imaju samo mame koje su radile minimum šest meseci pre otvaranja bolovanja i to u samo prva tri meseca od rođenja deteta", navodi roditeljski portal Bebac i dodaje da su u grupi ugroženih i trudnice koje su prinuđene da rade uprkos rizičnim trudnoćama.
 
Naime, ukoliko prethodno nisu radile 18 vezanih meseci, trudnice su prinuđene da rade do kraja trudnoće uprkos savetima lekara jer trudničko bolovanje ne ulazi u prosek.
 
Ugrožene su i mame sa primanjima većim od tri prosečne zarade u Srbiji. Kako dodaje Bebac, žene sa najvećim primanjima (koje, inače, u najvećoj meri i doprinose državi jer poreze i doprinose uplaćuju sa limitom na pet prosečnih plata) oštećene su za velike novčane iznose bez ikakvog objašnjenja i razumnog pokrića.
 
"Tu su i mame preduzetnice. Novim Zakonom, one dobijaju umanjene naknade zarada, ne dobijaju plaćene doprinose za vreme porodiljskog odsustva, a za razliku od drugih mama nemaju pravo na duže odsustvo sa rada za rođenje trećeg deteta. Takođe, roditelji dece s invaliditetom od usvajanja izmena Zakona, nemaju više pravo na naknadu za odsustvo s posla zajedno s naknadom za tuđu negu i pomoć, iako je reč o različitoj vrsti prava", kaže portal Bebac.
 
Poslednji sastanak sa Vladom i nevladinim sektorom o izmenama ovog spornog zakona odžan je 4. juna, kada su najavljene i prve izmene i nov sastanak sa konkretnim predlozima za izmenu zakona.
 
"Kako svakim danom imamo sve veći broj oštećenih roditelja, ostaje veliko pitanje: šta će biti sa njima ukoliko i dođe do izmena Zakona? Da li će oštećenim roditeljima novac biti vraćen? Roditeljski portal Bebac apeluje na nadležne na hitnu izmenu Zakona koji krši Konvenciju o zaštiti materinstva, nije usklađen sa Ustavom Republike Srbije i veliki broj roditelja dovodi na rub siromaštva i ozbiljne finansijske probleme i to u periodu kada im je novac najpotrebniji", zaključuje Bebac.
  • Mama

    01.07.2019 18:40
    Advokat
    Strasno, meni je za 6 godina radnog iskustva utvrdjena naknada u iznosu manjem od 10.000 dinara a placam redovno i dalje doprinose u iznosu vecem od 10.000, prostom racunicom u minusu sam!
  • YYY

    01.07.2019 16:04
    Ovaj zakon je izdaja najvitalnijih interesa naroda, a kreatore tog zakona treba tretirati kao izdajnike opstanka naroda i države.
  • Предузетница

    01.07.2019 14:56
    Највише су оштећене маме предузетнице. Оне су РАДИЛЕ и ПЛАЋАЛЕ за себе порезе и доприносе 18 месеци и више, пре трудничког.
    Оне НЕ ДОБИЈАЈУ износ пореза и доприноса,а уобавези су да их плаћају док су на трудничком, јер су саме себи послодавац,
    Законодавац сматра да предзетници и предузетнице док су на боловању, морају да раде и зарађују за порезе и доприносе.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.