Srpski jezik na fakultetima: Univerzitet ne može da preuzme ulogu osnovnih i srednjih škola

Nedavno je Odbor za standardizaciju srpskog jezika na adresu Konferencije univerziteta Srbije uputio predlog da se srpski jezik uvede na sve fakultete jer je, tvrde, inače niska jezička kultura prisutna i kod fakultetski obrazovanih.

Međutim, KONUS odgovara da je neophodno negovati srpski jezik ali da se on uči u osnovnim i srednjim školama.

"Izučavanje srpskog jezika je neophodno na fakultetima da bi ljudi ne samo znali osnovne gramatičke pojmove, to će naučiti u osnovnim i srednjim školama, nego da bi znali da se služe u svojoj struci, da ne dođemo u situaciju da stručnjaci iz jednog okruga imaju jedan jezik, a stručnjaci iz drugog okruga ili sa univerziteta da imaju drugi jezik", kaže za RTS Sreto Tanasić, predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika.

Da se maternji jezik uči u školi, a ne na fakultetu, smatra profesor lingvistike. Tvrdi da se pogrešno shvata čemu lingvistika služi.

"Imamo problem sa time da se vrlo često u srednjim školama i gimnazijama u suštini časovi jezika samo zapisuju u dnevnike, a realno nema nastave jezika nego se samo dešava književnost. Druga stvar je da li je nama potrebno da lekar bude pismen da bi on izlečio moju bolest, da li je dakle potrebno da lekar poznaje padeže da bi znao da mi odredi dijagnozu ili neki inženjer da li je potrebno da zna glagolska vremena da bi znao da nacrta ili napravi dobar projekat kuće. Objektivno, za tako nečim nema potrebe", objašnjava za RTS Branimir Stanković profesor lingvistike na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Da nema potrebe za uvođenjem srpskog jezika na sve fakultete tvrdi i KONUS. Na predlog Odbora odgovaraju - Univerzitet ne može da preuzme ulogu osnovnih i srednjih škola.

  • Marko

    07.07.2019 09:01
    Srpski se uči u školama
    Podrška prof dr Branimiru Stankoviću, koji je slikovito objasnio problem ili je bolje reći da je objasnio da problema nema na fakultetu.

    Problemi su u osnovnoj i srednjoj školi gde mora da se nauči srpski jezik. Ovo važi i za sve manjinske zajednice, koje pored maternjeg jezika moraju da nauče i srpski jezik. To je osnov da može da se studira na fakultetima, ukoliko nije u pitanju program studija na engleskom jeziku. Dakle, fakultet nije obavezan, ali je obavezno znanje srpskog jezika, koje se dokazuje diplomom iz srednje škole ili nekim ispitom za strance.

    Na fakultetu je potrebno da se izučavaju programi za koje se student opredeli, a ne da se gubi vreme na nešto što je moralo da se uradi u prethodnom periodu obrazovanja.
    Treba podići plate u osnovnom i srednjem obrazovanju za 50% što pre, jer je situacija prilično loša, a to je najvažniji sektor svake države.
  • /

    07.07.2019 07:12
    /
    Ja samo gledam dokle ce ovo da ide. Konacno, glas razuma. Podrska za profesora iz Nisa.
  • JustinaNS

    07.07.2019 06:31
    AEIOU i ponekad R
    Davno naučih - 5 vokala i slogotvorno R (drvo, prst). Gospodin Tanasković je pogrešio adresu - Odbor bi trebalo Ministarstvu prosvete da uputi zahtev da se gramatici srpskog jezika i pismenosti đaka posveti maksimalna pažnja. Ne formalna nastava, već posle svake nastavne jedinice đaci pišu eseje o različitim temama. Nije potrebno proveravati da li svaki đak zna četiri akcenta, padeže, vremena, lica... Sve se to može videti u esejima. Našim akademcima, kao i đacima uopšte, nedostaju širina izražavanja, kultura govora. Malo ili nimalo ne čitaju kvalitetnu literaturu. Uvesti predmet srpski jezik na fakultet znači priznati poraz svih 12 godina zaludnog "učenja". U srednjoj školi insistirati na veštini kreativnog pisanja - učiti kako se sastavljaju prijave, "molbe", kako se obraćamo ustanovama/firmama, kako pojedincima.. Da se imenica BOG ne piše uvek velikim slovom, da u Ljigu ne žive Ljigavci, već Ljižani...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija