Istraživači će se finansirati i iz budžeta i preko projekata

Skupština Srbije usvojila je Zakon o nauci i istraživanjima kojim se istraživačima omogućava "dvojno finansiranje" - iz budžeta i preko projekata.
Istraživači će se finansirati i iz budžeta i preko projekata
Foto: Pixabay
Istraživači više neće zavisiti od toga da li su prošli na nekom projektu ili ne, ali će morati da pokažu rezultate.
 
Prema rečima ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, očekuje se izrada podzakonskih akata koji će definisati šta se očekuje kao rezultat za institucionalno finansiranje. On je u načelnoj raspravi rekao da se od naučne zajednice očekuje da da doprinos društvu.
 
Šarčević je rekao da Zakon o nauci i istraživanjima zajedno sa Zakonom o Fondu za nauku stvara pravni osnov za prelazak sa isključivo projektnog finansiranja na dvojno finansiranje - institucionalno i projektno.
 
Ministar je precizirao da je budžet za nauku od 2015. do 2019. godine povećan za 35,8 odsto i da su se izdvajanja za nauku približila jednom procentu ukupnog republičkog budžeta.
 
Fond za inovacionu delatnost je u poslednje dve godine podržao 141 projekat i 264 preduzeća i podeljeno je više od 320 inivacionih vaučera, što ukupno iznosi 18,6 miliona evra.
  • No Comment

    08.07.2019 14:24
    RZS Srbije i Šarčević
    Repubički zavod za statistiku Srbije objavio je sledeće podatke:
    Udeo ukupnih budžetskih sredstava za istraživanje i razvoj u bruto domaćem proizvodu u 2017. godini iznosio je 0,40%.
    http://www.stat.gov.rs/sr-latn/vesti/20180629-bud%C5%BEetska-izdvajanja-za-nauku-u-201718-godini/?s=1001

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija