Malinari za sutra najavili početak štrajka glađu

Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović izjavio je danas da će članovi Upravnog odbora tog udruženja sutra, u pet minuta do 12 sati, započeti štrajk glađu zbog niske otkupne cene maline.
Malinari za sutra najavili početak štrajka glađu
Foto: Pixabay
Radović je agenciji Beta rekao da najveći otkupljivači nude od 140 do 150 dinara po kilogramu maline, iako je Komisija pri Nacionalnom savetu za malinu izračunala da je najniža proizvođačka cena bez zarade i troškova prevoza 173 dinara po kilogramu. 
 
"Najveći otkupljivači, hladnjače Sirogojno kompani i 'Stanić', ucenjuju nas i nude otkup ispod cene koštanja, a izvozom tog istog voća debelo zarađuju i bogate se na muci seljaka", rekao je Radović.
 
Proizvođači su, prema njegovim rečima, nezadovoljni što se Ministarstvo trgovine nije uključilo u rešavanje tog problema, niti su na više poziva na razgovor reagovali predsednik države Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.
 
Radović kaže da su proizvođači očajni i da pojedini prete da će seći prste u znak protesta. 
 
"Tri godine radimo sa gubicima, dok se trgovci bogate. U brdsko-planinskom kraju nemamo čime da se bavimo osim proizvodnjom krompira, stočarstvom i proizvodnjom malina. Ostaje nam jedino da dignemo ruke od svega i tražimo način za iseljenje", rekao je Radović.
 
Istakao je da "u ovoj zemlji postoje samo bogati i beda i da se od poštenog rada ne može živeti".
  • StAV

    15.07.2019 17:56
    Solidarnost? Po zasluzi...
    Ne ide to bas tako, drug Malinar. Dok neko svakog vikenda seta, vi to nemo posmatrate sa strane (u fazonu bas me zabole), i necete da se resimo parazita zajednickim snagama. Sada vam treba podrska, a do sledece berbe cete ponovo zombirati.
  • Goran NS

    15.07.2019 17:35
    @Dokle
    A odakle tebi vikendica sa platom od 40000? Tata ostavio?

    I za @markoni
    Evo ti zadatak iz matematike. Možeš li ga rešiti?
    Ukoliko jedan radnik može da ubere za sat vremena 3kg malina i traži satnicu od 2Evra, koliko ostaje vlasniku?
    Od toga što preostane vlasniku, izračunaj dnevnu zaradu po radniku i oduzmi troškove transporta radnika i malina, hrane i pića za radnika svaki dan.
    Nakon toga, pomnoži sa tih optimističnih 18-20 tona po hektaru, pa oduzmi cenu koštanja zaštite malina, osiguranja itd.
    Prebogati seljaci, pa se bune....

    I još jedno pitanje markoni. Koliko plaćaš maline u prodavnici?
  • Mile

    15.07.2019 17:34
    A cena pšenice?????? To nikom ništa. Idijoti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.