Kazna za govor mržnje do milion i po dinara, 100.000 ako vam neko šalje reklame koje ne želite

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je danas da je jedna od važnih novina Predloga izmena i dopuna Zakona o elektronskoj trgovini uvođenje mehanizama za uklanjanje nedopuštenih i nezakonitih sadržaja sa interneta.
Kazna za govor mržnje do milion i po dinara, 100.000 ako vam neko šalje reklame koje ne želite
Foto: Pixabay
Đorđević je objasnio da se nadležnim organima omogućava da donesu akte kojim nalažu, na primer vlasnicima internet sajtova, da uklone nedopušteni sadržaj, među kojima je govor mržnje, u roku od dva radna dana.
 
Ukoliko to ne učine, pravna lica će novčano biti kažnjena sa od 100.000 dinara, do 1,5 miliona dinara, a preduzetnici od 10.000 do 300.000 dinara.
 
"Novina je što se slanje komercijalnih poruka, kao što su SMS i mejl, kao kanala kojim trgovci promovišu svoju robu, omogućava samo uz prethodni pristanak potrošača kome je takva vrsta poruke namenjena", rekao je Đorđević.
 
On je dodao da se slanje neželjenih poruka elektronskim putem, sa aspekta potrošačkog prava smatra "nasrtljivom nepoštenom poslovnom praksom". "Slanje komercijalnih poruka mimo saglasnosti osobe kojoj je upućena, izmenama zakona je takođe prekršajno sankcionisano, fiksnom kaznom od 100.000 dinara za pravno lice, odnosno 20.000 dinara za preduzetnika", rekao je Đorđević.
 
Prema njegovim rečima, izmenama Zakona se propisuje i obaveza čuvanja podataka (IP adrese) o korisniku usluge informacionog društva minimum 30 dana nakon prestanka pružanja te usluge.
 
"Ova obaveza se odnosi na prenosnike, na primer, vlasnike raznih onlajn platformi preko kojih drugi trgovci oglašavaju svoje proizvode i veoma je značajan mehanizam za utvrđivanje odgovornosti za sadržaj poslatih poruka", rekao je on.
 
Kako kaže, u narednom periodu će biti efikasnija kontrola subjekata koji elektronski posluju, jer će inspekcijski organi preko obaveze čuvanja IP adrese moći lakše da dođu do pravog objavljivača sadržaja, a kroz uvođenje prekršajnih naloga, nadzor će biti efikasniji.
  • Sodoma i Gomora

    17.07.2019 13:45
    Prvo krenite od vaseg parlamenta,od haskog osudjenika seselja,od martinovica radete jovanovicke,atlagica risticevica orlica,itd itd.Kad njih sankcionisete zbog govora mrznje i,kao i djuku skinete sa kopernikusa gde svakodnevno siri ratnohuskacki govor i govor mrznje kao i izraze "siptari"doj mu obozavaoci tapsu i povladjuju svakodnevno ista lica dokone zatucane babe i drugar koji ga izmedju redova ismevaju.
  • da li ste kod kuce

    17.07.2019 08:31
    Tipovanje
    isto za kacenje flajera na KVAKE i ostavljanje reklama na pragu (Telefonoteka)
    Jasno i precizno kazniti i onog ko se raklamira i onog ko dostavlja.
    Ovoih sto bi da vas leče i pregledaju ima puno gotovo svakodnevno pa moze da se desi da se zahvalite nekom iz skrininga misleci da su ovi prvi.
  • Dark Veber

    17.07.2019 07:40
    Bravo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.