"Zakon isprovocirao investitore da još više grade bez dozvole"

Ni gotovo četiri godine od kada je usvojen Zakon o ozakonjenju, kojim je država planirala da se konačno izbori sa divljom gradnjom u Srbiji, taj problem daleko je od rešenog.
"Zakon isprovocirao investitore da još više grade bez dozvole"
Foto: 021.rs
Ne postoji dostupna cifra, koliko je takvih objekata srušeno, kao i šta se desilo sa onima koji su gradili nelegalne objekte, odnosno jesu li i kako kažnjeni.
 
Kako piše Danas, bespravna gradnja nastavljena je i posle 2015, što je na najbolji način javnosti pokazao primer izgradnje objekta na Pančićevom vrhu. U ovom, ali i nekim drugim slučajevima, čini se da nije samo do "neposlušnih" investitora, već da problem predstavlja i pitanje volje i spremnosti države da se zaista izbori sa bespravnom gradnjom.
 
Na pitanje kako se odvija borba protiv nelegalne gradnje, dnevni list Danas nije dobio odgovor od Ministarstva građevinarstva, zbog čega se oslanjaju na podatke iz baze nelegalnih objekata resornog ministarstva, u kojoj piše da je u Srbiji više od dva miliona objekata sagrađenih bez potrebnih papira. Najviše ih je Beogradu, Šapcu i Kragujevcu. Gotovo polovina od dva miliona ilegalno sagrađenih kvadratnih metara su stambeni objekti.
 
Međutim, osim ovih osnovih podataka o tome koliko je kvadratnih metara bespravne gradnje u kojoj opštini i gradu, u tabeli koja se može pronaći sajtu Ministarstva građevinarstva ne vidi se koliko je objekata sagrađeno posle novembra 2015. godine, kada je usvojen zakon. 
 
Isti zakon predvideo je i da se svi objekti koji su bespravno sagrađeni moraju srušiti. Prema poslednjim dostupnim podacima, prošle godine srušeno je oko 500 građevina, ali bespravna gradnja nije zaustavljena.
 
Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije navodi za Danas da nema napretka u borbi protiv divlje gradnje. On tvrdi da je nakon donošenja zakona iz 2015. izrađeno na hiljade nelegalnih objekata.
 
"Kao da je usvajanje zakona isprovociralo investitore koji su počeli još više da grade bez dozvole, ne bi li videli da li će zaista biti kažnjeni. Kada bi se neki osudili, onda ne bi bilo problema sa bespravnom gradnjom. Znam da postoji veliki problem i da su neki takve objekte prodavali bez papira, da se neki nalaze u fazi legalizacije. Ono što bi trebalo uraditi jeste da odgovoraju oni koji su gradili velike objekte na Kopaoniku, Golf naselju, Topčiderskoj zvezdi, tamo gde su se i neki funkcioneri useljavali. Da posluže kao primer ostalima", napominje Rodić.
 
On podseća da ilegalni graditelji moraju krivično da odgovaraju i naglašava da je to što prolaze nekažnjeno, pre svega nepošteno prema onima koji grade legalno i plaćaju poreze i doprinose. Opširnije o ovoj temi čitajte OVDE.
  • Nesa DDD

    17.07.2019 21:44
    septicka jama od drzave
    Ono udjes u restoran trazis casu vode konobar kaze "ne sluzimo vodu" a ti kazes"pa da ali ja sam izgradio ovaj restoran..."
  • Vladan

    17.07.2019 21:23
    Drzava se bukvalno raspada
  • Milica

    17.07.2019 21:06
    Naravno da je bolje bespravno
    Neka neko proba da dodje do dozvole za kucu, pa neka onda prica o nelegalnoj gradnji! Mesecima traju procedure, trpis i cutis jer samo moze da ti bude gore ako se bunis, potplacujes da bi ljudi radili svoj posao! Naravno da je brze bez dozvole, da ne kazem i finansijski i psihicki povoljnije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija