Ministarstvo rada otvorilo liniju na koju porodilje i trudnice mogu da prijave poslodavce

Trudnice i porodilje će sve nepravilnosti iz oblasti rada i poslodavce koji krše zakon i time im uskraćuju zakonska prava moći ubuduće da prijave na broj telefona Ministarstva rada - 0800 300 307.
Ministarstvo rada otvorilo liniju na koju porodilje i trudnice mogu da prijave poslodavce
Foto: Pixabay
Ova opcija je uspostavljena na zahtev ministra rada Zorana Đorđevića, a pored toga na sajtu Ministarstva u okviru kategorije "Registri" biće objavljen poseban spisak svih onih poslodavaca kod kojih se dokaže da su prekršili zakon i radnicama, odnosno porodiljama i trudnicama uskratili prava koja im pripadaju.
 
Detaljni plan kada je u pitanju rešavanje problema iz oblasti rada sa kojima se susreću trudnice i porodilje dogovoren je na današnjem sastanku sa udruženjima koja predstavljaju mame i trudnice. Kako je saopšteno iz Đorđevićevog resora, na sastanku je predstavljen problem sa kojim se susreću mame i porodilje na poslu.
 
"Kako bismo stali na put grubom kršenju njihovih prava odlučili smo da krenemo u intenzivne inspekcijske nadzore i da uvedemo lakši način za prijavu nepravilnosti. Država brine o mamama, želimo da im pomognemo i da ih zaštitimo", rekao je Đorđević.
 
Poslodavci koji krše njihova prava moraju, kazao je, da budu predstavljeni javnosti kako bi svi znali ko su ti koji ženama daju otkaz kada saznaju da su trudne ili se vrate sa porodiljskog odsustva.
  • Milan

    17.07.2019 19:24
    Pre par godina, moja sestra je radila za drzavnu firmu gde su joj ugovor produzavali na svaka 3 meseca godinama. Kad je ostala trudna dobila je otkaz tacnije ugovor joj je ponisten pre isteka kako ne bi mogla da ode na trudnicko/porodiljsko. Da li se i to prijavljuje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.