Veliki uspeh mladih matematičara na Međunarodnoj olimpijadi

Na 60. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja se od 10. do 22. jula održava u Velikoj Britaniji, matematička ekipa Srbije postigla je najveći uspeh u dosadašnjim učešćima.
Veliki uspeh mladih matematičara na Međunarodnoj olimpijadi
Foto: Pixabay
U konkurenciji 112 zemalja, matematička ekipa Srbije je sa 171 bodom osvojila 9. mesto i nalazi se među 10 najboljih u svetu, saopštilo je Društva matematičara Srbije, navodeći da su svi članovi ekipe učenici Matematičke gimnazije u Beogradu.
 
Pojedinačni rezultati su tri zlatne medalje, što takođe nikada ranije nije osvojeno, jedna srebrna i dve bronzane medalje.
 
Jelena Ivančić, 41 bod (od mogućih 42) - zlatna medalja; Pavle Martinović, 34 boda - zlatna medalja; Aleksa Milojević, 33 boda - zlatna medalja; Miloš Milićev, 25 bodova - srebrna medalja; Jovan Toromanović, 21 bod - bronzana medalja; Vladimir Viktor Mirjanić, 17 bodova - bronzana medalja.
 
Ekipu su vodili dr Bojan Bašić iz Novog Sada i dr Marko Radovanović iz Beograda.
  • Mladen

    22.07.2019 23:51
    Malo realnosti
    Predlozi za nacionalnu penziju, doček na balkonu i tome slično su besmisleni. Naime, ljudi ne shvataju da su matematička i druge naučne olimpijade takmičenja talentovanih srednjoškolaca, koji tek treba da završe fakultete, naprave karijere i po mogućnosti urade nešto značajno za domovinu. Za sada - mogu za ovaj uspeh da dobiju neku stipendiju od države kao podstrek da nastave sa marljivim radom.
  • Nenad

    20.07.2019 21:44
    Zaduzen
    Bogme jedan profa nece doziveti penziju
  • jelkica

    20.07.2019 20:47
    ne samo bravo,
    već ciljno i mentorski vođeno za elitna mesta u društvu.
    To znači stvarne promene i napredak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.