Više nema oduzimanja stana zbog duga manjeg od 5.000 evra

Vlasnik više neće moći da ostane bez stana zbog duga manjeg od 5.000 evra, najvažnije su izmene i dopune Zakona o izvršenju i obezbeđenju kojima se propisuju i posebna pravila o tome ko može da bude kupac nepokretnosti iz izvršenja.
Više nema oduzimanja stana zbog duga manjeg od 5.000 evra
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ministarka pravde Nela Kuburović obrazlažući predložene izmene rekla je danas da će novim pravilima biti sprečene zloupotrebe koje su primećene u dosadašnjoj primeni Zakona o izvršenju i obezbeđenju.
 
Kako je istakla, dešavalo se da se pravnici iz uskog kruga pojavljuju kao kupci nepokretnosti koje prodaju javni izvršitelji. Novo pravilo je da se kao kupac ne može pojaviti javni izvršitelj, njegov zamenik, pomoćnik ili član porodice do četvrtog stepena srodstva.
 
Ministarka je najavila da će se od 1. jula 2020. javno nadmetanje za prodaju nepokretnosti organizovati isključivo preko elektronskog nadmetanja. Zainteresovani će se nadmetati pod šifrom, kupovine će moći da se prate i time će, kako očekuje, biti sprečene zloupotrebe.
 
Kada je reč o izvršenju koje se odbija od plate, ono može iznositi do polovine zarade, a ukoliko je reč o minimalnoj zaradi izvršenje ne sme biti veće od njene četvrtine. Ako je propisano izvršenje na penziji, odbitak može biti do njene trećine, odnosno do četvrtine ako je penzija minimalna.
 
Jedna od najvažnijih izmena, prema rečima predlagača, jeste da se jedina nepokretnost fizičkog lica, ne može prodati radi namirenja potraživanja iz komunalnih usluga ukoliko je dug manji od 5.000 evra.
 
Zakon propisuje i novčane kazne za dužnike koji skrivaju, oštećuju ili umanjuju svoju imovinu i time sprečavaju izvršitelja da uradi svoj posao.
 
Novčana kazna predviđena je i za sva druga lica koja ometaju ili sprečavaju sprovođenje izvršenja i ona može iznositi od 10.000 do 200.000 dinara za fizička, odnosno od 100.000 do dva miliona dinara za pravna lica.
  • NSBG

    22.07.2019 21:01
    Istina
    Zakon o izvršiteljima treba vratiti na javnu raspravu. U donošenju zakona mora učestvovati više institucija i pravnih lica. Zbrzano je sa zakonom. Zakon o izvršiteljima je ozbiljna stvar, da bi se brzopleto usvajao, tako nakarada.
  • S

    22.07.2019 18:03
    S
    Prvo socijalne karte je trebalo uraditi pa onda zakon o izvršiteljima, alo ljudi zašto nakaradno, pa sve ima svoj red.
  • Sanja

    22.07.2019 17:58
    Apel
    Političari, poslanici da li mislite da ostanete na vlasti? Ako mislite, onda ovaj nakaradan zakon o izvršiteljima neće te izglasati. Treba taj zakon još dobro razmotriti jer ovakav nije u korist poštenih građana, već mafijaša i kriminalaca. Građani su opet na gubitku ovim zakonom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.