O poskupljenju struje ponovo u oktobru

Poskupljenje struje ponovo će biti na dnevnom redu u oktobru, prilikom sledeće posete misije Međunarodnog monetarnog fonda Srbiji.
O poskupljenju struje ponovo u oktobru
Foto: Pixabay (ilustracija)
Struja u Srbiji treba da poskupi barem za iznos inflacije, čime bi i dalje cena električne energije ostala stabilna, rekao je juče šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Sebastijan Sosa, i podsetio da tarife nisu menjanje skoro dve godine.
 
Na pitanje novinara hoće li poskupeti struja, Sosa je rekao da je kratkoročno potrebno povećati cene električne energije, a da srednjoročno treba da se povećavaju postepeno.
 
"Srbija će morati da pređe na čistije izvore energije. To (poskupljenje struje) će morati postepeno da se dešava, pri čemu treba uzimati u obzir socijalne implikacije", naveo je Sosa.
 
Međugodišnja inflacija u Srbiji u martu iznosila je 2,8 odsto. Prema projekciji Narodne banke Srbije, inflacija će biti stabilna i u narednom periodu i kretaće se u granicama cilja od tri odsto do plus minus 1,5.
 
Sosa je poručio da MMF zadržava procenu od 3,5 odsto rasta BDP u 2019. godini, ocenivši da je za brži rast neophodan preduslov - održavanje makroekonomske stabilnosti, što podrazumeva nisku inflaciju i solidne javne finansije. Međutim, kako navodi, to nije dovoljno.
 
"Da bi Srbija imala brži rast potrebno je da se sprovedu strukturne reforme, među kojima su prioritet one koje poboljšavaju konkurentnots i povećavaju investicije", objašnjava Sosa, prenose "Novosti".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija