BNV: Stav Odbora za standardizaciju da ne postoji poseban jezik Bošnjaka je izliv mržnje

Bosansko nacionalno vijeće (BNV) ocenilo je kao izliv mržnje stav Odbora za standardizaciju srpskog jezika da ne postoji poseban jezik Bošnjaka koji se lingvistički razlikuje od srpskog.
BNV: Stav Odbora za standardizaciju da ne postoji poseban jezik Bošnjaka je izliv mržnje
Foto: Pixabay
BNV je ocenilo da je u pitanju "još jedan šovinistički izliv mržnje i neprijateljstva dela akademske zajednice u Srbiji prema Bošnjacima i bosanskom kao maternjem jeziku".
 
BNV je u saopštenju naveo da pismo koje je Odbor uputio prošle sedmice Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje i u kome ističe da bi "prihvatanjem studijskog programa bosanskog jezika, na Univerzitetu bila nanesena neprocenjiva šteta srpskom jeziku i srpskoj kulturi", predstavlja "diskriminatorski i politički stav" koji "nema korene u lingvistici".
 
"Podsećamo javnost da je bosanski jezik deo pozitivnih propisa Srbije, a da je njegovo izučavanje i upotreba regulisana međunarodnim dokumentima koje je Srbija ratifikovala i uvela u svoj pravni sistem. Bosanski jezik je maternji jezik Bošnjaka koji su se o svom jeziku izjasnili na popisu stanovništva 2011. godine, a nastavu na bosanskom jeziku pohađa skoro 20.000 učenika u Srbiji već skoro pet godina", naveo je BNV.
 
Vijeće je ocenilo da je otvaranje studijskog departmana za bosanski jezik "važan korak u punoj implementaciji bosanskog jezika u obrazovni sistem Srbije" i upozorilo akademsku zajednicu u Srbiji da su "građenje sopstvenog kulturnog identiteta na negiranju tuđeg i verovanje u postojanje superiorne kulture, jezika ili nacije najveće zablude kojima se može voditi jedno društvo".
  • V

    26.07.2019 17:44
    @GaryNS
    ne znam je li "komentar" "komenatora" GaryNS više smešan ili tužan.

    Ništa to nije nauštrb Srba i srpskog jezika. Srbima i srpskom jeziku ama baš ništa ne fali, osim da se zakonski ponovo izjednače ćirilica i latinica koje su suštinski 2 ravnopravna pisma srpskog jezika.

    Austrijskog jezika nema jer je to nemački, taman kao što nema "republika srpskijanskog" jezika, jer je to srpski.

    Australijskog, kanadskog jezika nema jer su u pitaju bivše britanske kolonije u kojima se ukorenio engleski. Kako vam uopšte pada na pamet da poredite ta 2 slučaja?
    Crna Gora, Hrvatska i Bosna nisu bivše srpske kolonije.

    Bolje ne pišite, samo se sramotite.
  • GaryNS

    26.07.2019 11:08
    Iskreno
    Izliv neverovatne mržnje i šovinizma prema Srbima kao narodu jeste i samo pominjanje nekih nepostojećih jezika, kao tzv. "novih jezika" i traženje potom nekakvih posebnih prava za njih, a naravno nauštrb srpskog jezika i naroda, kojem isti ovi novokomponovani narodi i jezici u potpunosti pripadaju.

    Nema austrijskog jezika, kanadskog, australijskog ili američkog jezika.
    Dakle, geografska teritorija ne određuje nacionalnost, a ni jezik.
  • V

    25.07.2019 19:37
    @Мунгос
    jezik kojim ja trenutno pričam/pišem zove se srpski i on ima 2 potpuno (100%) ravnopravna pisma (kao crnogorski, donekle kao bosanski i nikako kao hrvatski).

    Hrvatski, bosanski i crnogorski nisu jezici nastali iz srpskog otcepljivanjem. Srpski nije stariji od njih. Naziv "srpski" jeste i to samo od crnogorskog i bosanskog, od hrvatskog ne.

    Svi ovi jezici su teritorijalne/etničke manifestacije našeg 1 zajedničkog jugoslovenskog/južnoslovenskog jezika koji je trenutno bezimen, a donedavno se zvao srpskohrvatski/hrvatskosrpski.

    Ništa ne dobijate nametanjem naziva "srpski". Ne pitate se vi kojim jezikom priča tamo neko, pita se on/ona. Samo se sramotite.

    Sanjajte vi svoje četničke snove, izvrćite činjenice, smatrajte se većim stručnjakom od Čomskog, iritirajte i menjajte nadimke na 021 kako biste stvorili iluziju veće zastupljenosti vaših nazadnih ideja... to je sve što znate.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija