Poslanici predlagali da se rad poverenika suzi i da on bude selektivan u traženju podataka

Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su danas o izboru Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a deo vremena su posvetili i radu bivšeg poverenika Rodoljuba Šabića kome formalno treba da potvrde prestanak mandata.
Poslanici predlagali da se rad poverenika suzi i da on bude selektivan u traženju podataka
Foto: 021.rs
Poslanik na listi SNS Marijan Rističević ocenio je da "Šabić bio politikant, višepartijska ličnost iz Saveza komunista, koji će verovatno sada osnovati svoju stranku".
 
"Kao partijski funkcioner u jednopartijskom društvu, verujem da on ne bi mogao da obavlja nijednu javnu funkciju, a posebno ne bi mogao da bude poverenik. Sada vam je valjda jasno zašto je poverenik postao zaverenik", rekao je Rističević.
 
Poslanik SNS Aleksandar Marković rekao je da snažno podržava predlog da se za novog poverenika izabere Milan Marinović, koga je predložila ta stranka, navodeći da bi on trebalo da bude sušta suprotnost Šabiću.
 
"Treba da radi sve što Šabić nije radio i ne treba da radi sve ono što je Šabić radio. To mu je recept za siguran uspeh", rekao je Marković i naveo da je "pripadao onom delu javnosti koji nikada nije poverovao da je Šabić nekakav ekspert".
 
"Svaki dan je tvitovao u radno vreme i iznosio najgore uvrede na račun poslanika SNS i Vlade Srbije. Posebno je problematično što je instituciju poverenika pretvorio u servis raznih 'krikova, birnova, cinsova...", rekao je poslanik SNS.
 
Predsednik Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić rekao je poslanicima da je predlog tog odbora za novog poverenika v.d. predsednik Prekršajnog suda u Beogradu, Milan Marinović, a tvrdnju da su prilikom izbora članovi odbora bili "izloženi pristicima", obrazložio je rečima: "Nedeljama smo bili zatrpavani mejlovima sa raznim predlozima". 
 
On je objasnio da je Marinovića predložila poslanička grupa SNS, a jedan od kandidata na odboru je bila i Nevena Ružić, zaposlena u kabinetu poverenika, koju su, kaže, predložili poslaničke grupe SMS, DS, SDS i Narodna stranka. Ujedinjena seljačka stranka, Narodna seljačka stranka i Pokret socijalista predložili su Bojana Milosavljevića.
 
Poslanik Jedinstvene Srbije Petar Petrović rekao je da podržavaju Marinovića, a sugerisao je da se zalažu da se rad poverenika "malo suzi" i da se, po njegovoj oceni, ne bavi "perifernim stvarima".
 
"Sugerišem Marinoviću da u budućem radu selektivno prilazi kada se traže neki podaci. Da vidi da li ti zahtevi idu u korist javnog mnjenja, da se da prava informacija o nečemu što je uvek bitno i važno za razvoj države, a ne samo da bi se zadovoljili neki lični, politikantski interesi", rekao je Petrović.
 
Poslanici SRS Vjerici Radeti nije se svidelo što su u radu Odbora za kulturu bili prisutni predstavnici nevladinih organizacija, ocenjujući da se tako "ponižava Narodna skupština". "Neverovatno je da neke nevladine organizacije mogu da se mešaju u državni posao i da predlažu svoje kandidate. To je apsolutno nedopustivo", rekla je Radeta i dodala da su to "oni koji organizuju festival Mirdita, Žene u crnom, Fond Nataše Kandić..."
  • Мунгос

    25.07.2019 09:32
    Препоручујем Шабићу да постане председник неке странке. Ту сам себе не може да изда, као што је он издао свог председника Вука Обрадовића.
    Боље је да нађе неки сличан посао као што је вршио до сада, да никоме не користи, а њему не фали ни длака са главе.
    Али проблем је мало већи, како издржавати 94 запослених у „повереништву за информације“. Машала. Срећа да је информациона технологија напредовала, иначе ови јадни људи би се убили од посла.
  • Мунгос

    25.07.2019 09:26
    @ Utopija, израчунао сам:
    Ми заостајемо 200 година у глупости од модерне ЕУ и Шведе.
  • Стефан

    25.07.2019 01:06
    Rističević je izgleda ove nedelje dobio ulogu Glasa Sauronovog. Verovatno je dobro naplatio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija