Brnabić: Biće ispravljene greške za isplatu podrške majkama koje imaju natprosečna primanja

Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom biće na dnevnom redu parlamenta na jesen, izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić i poručila da garantuje da će biti ispravljene neke greške iz tog zakona.
Brnabić: Biće ispravljene greške za isplatu podrške majkama koje imaju natprosečna primanja
Foto: Pixabay
Na pitanje poslanice LSV Olene Papuge o izmenama tog zakona i navodima da je zakonom oštećeno više od 13.000 žena, Brnabić je u Skupštini Srbije rekla da će biti ispravljene greške za isplatu finansijske podrške majkama koje imaju natprosečna primanja, te da će se sagledati kako može da se pomogne ženama koje su do sada na osnovu zakona primale 800, 1.000 ili 2.000 dinara.
 
"Razmišlja se o tome da se ženama koje su primale male iznose obezbedi minimalna plata u prva tri meseca ili do godinu dana", rekla je premijerka, te najavila da će konkretna rešenja biti predstavljena sledeće nedelje na sastanku u Vladi sa predstavnicima udruženja roditelja.
 
Podsetila je da je odmah nakon najave izmena zakona održan još jedan sastanak u Vladi sa svim relevantnim udruženjima roditelja i udruženjima koja se bave pitanjem porodice: "Imali smo otvorenu i konstruktivnu raspravu o tome šta je bila intencija, šta su mane, šta možemo da popravimo. Imali smo dobrih predloga".
 
Navela je da se u ponedeljak sastala sa ministrom Zoranom Ðorđević, ministarkom Slavicom Ðukić Dejanović i predstavnicima Ministarstva finansija kako bi sagledali različite modele kako može dodatno da se unapredi zakon i koliko će biti fiskalni efekti. Ne bi se, kaže, saglasila sa navodima da je postojećim zakonom više od 13.000 žena oštećeno.
 
"Mislim da se ne govori o tome koliki je broj žena koji je uključen u sistem podsticaja, a koje nikada pre nisu bile u sistemu podsticaja", rekla je Brnabić.
 
Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović je, na isto pitanje, rekla da je zakonom koji je izazvao mnogo polemika prvi put povećan obim prava, tako da su žene koje rade po osnovu ugovora o delu i ugovora o privremenim i povremenim poslovima, kao i poljoprivrednice prvi put izjednačne sa ženama koje su u stalnom radnom odnosu.
 
Navela je da nije istina da je 13.000 majki oštećeno, te da postoje različiti osnovi po kojima se obezbeđuje standard dece. "Krivo je interpretirana informacija koja je izašla iz Vlade. Na jesenjem zasedanju imaćemo priliku da ispravimo sve što je moguće", rekla je Ðukić Dejanović.
 
Portal Bebac objavio je nedavno da je svaka treća mama oštećena primenom novog Zakona. O tome čitajte OVDE.
  • N

    26.07.2019 09:18
    @Dragojlo
    Ovo sto govoris neodoljivo podseca na komunizam. Probali smo, ne ide. Po toj logici svi treba da imamo istu platu, bez obzira porodilje ili ne. Slazem se da svim majkama treba pomoci, narocito onim sa nizim primanjima, a pogotovo onima koje iz bilo kog razloga nisu mogle da rade. Voleo bih da sve porodilje imaju 100000 naknade minimum, a neke i preko toga, naravno to je nemoguce. Ali izjednaciti sve, ne ide. Sta sa majkama koje su imale 150000 platu, sto je @Tamara rekla? Dati njima 40000-50000 nadoknadu? Pa nijedna majka sa visokom platom nece zatrudneti tada.
  • Marjan

    26.07.2019 09:05
    za Premijerku
    Ne postoji lep način da se kaže šta mislim o ovoj izjavi!
  • Tamara

    26.07.2019 08:46
    @Dragojlo
    Ne slazem se. Ne treba svi da imaju ista primanja tokom porodiljsko i evo zasto:

    1. Mama br. 1 ima 30godina i 10godina radnog iskustva. Za 10 godina imala je platu u proseku od 150000din neto, na tu platu njen poslodavac ili ona je placala oko 42000din porez.
    Znaci mama br. 1 je 10 godina uplacivala u drzavnu kasu 42000din.
    ( 10x12x42000=5.040.000,00 u drzavnu kasu za 10godina )
    2. Mama br. 2 ima 30godina i 2 godine radnog iskustva. Za 2 godine primala je u proseku platu od 25000din neto. Na tu platu, porez je bio oko 6500din.
    Znaci mama br. 2 je 2 godine uplacivala u drzavnu kasu po 6500din....
    (2x12x6500=156.000,00din u drzavnu kasu za 2 godine)

    I sad, kako mogu ove dve mame da budu iste?
    Ostecujete mamu br 1 jer je osigurala sebi dobru platu, dobar posao i uredno 10godina placanja doprinosa.

    Mislim da nije poenta u tome ko ce koliko dobiti tokom porodiljskog, to mislim da je stvar u "zasluzi" odnosno koliko je placala u drzavnu kasu da bi mogala sad da iz nje vadi. Poenta je i ono oko cega treba da se borimo jeste da niko ne treba da ima toliko malu platu da kad dodje do porodiljskog da ona dobije toliko malo da ce joj se zavrteti u glavi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija