Komisija FON-a nije ispitivala da li je doktorat Malog plagijat, bavili se onim što im nije bio zadatak

Stručna komisija Fakulteta organizacionih nauka, koja je odlučivala o originalnosti doktorata ministra finansija Siniše Malog, bavila se onim što joj nije bio zadatak – ispitivanjem naučnog doprinosa doktorata Malog, a nije precizno odgovorila na pitanje da li je njegov doktorat plagijat ili nije, navodi se u rešenju Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu.
Komisija FON-a nije ispitivala da li je doktorat Malog plagijat, bavili se onim što im nije bio zadatak
Foto: 021.rs
Kako piše Insajder, Odbor navodi i da mu Mali nije u roku dostavio odgovore na navode iz žalbe.
 
Odluku Nastavno-naučnog veća FON-a da doktorat Malog nije plagijat Odbor je poništio 17. jula i vratio je osporenu doktorsku disertaciju Fakultetu organizacionih nauka na ponovno odlučivanje.
 
U obrazloženju tog rešenja, u koji je Insajder imao uvid, navodi se da je "osnovna manjkavost postupka mišljenje Stručne komisije koje je nejasno, neprecizno i u određenoj meri kontradiktorno".
 
"Zadatak Stručne komisije u postupku utvrđivanja neakademskog ponašanja – plagiranja je da vrši procenu originalnosti radova. Stručna komisija FON-a je pogrešno primenila materijalno pravo, jer se upustila u ocenu originalnosti doprinosa disertacije nauci, tj. bavila se ispitivanjem naučnog doprinosa osporene disertacije, što nije zadatak Stručne komisije. U Stručnom mišljenju nema preciznog odgovora na pitanje da li je u postupku izrade doktorske disertacije Siniše Malog bilo neakademskog ponašanja ili nije", navodi Odbor za profesionalnu etiku u obrazloženju rešenja koje je potpisao predsednik Odbora prof. dr Vuk Radović.
 
Odbor ističe da su sva mišljenja i odluke Komisije FON-a donete "na osnovu nerelevantnih navoda i nejasnih zaključaka o činjenicama koje nisu od uticaja na rešenje ove pravne stvari".
 
"Pitanje kvaliteta doktorske disertacije i njen naučni doprinos nisu od značaja za rešenje ove pravne stvari jer se ovi elementi ne osporavaju. Ono što je trebalo utvrditi je da li je u izradi doktorske disertacije bilo neakademskog ponašanja – plagiranja. Zaključak Stručne komisije ne odgovara zadatku zbog kojeg je formirana", ukazuje Odbor.
 
U rešenju se navodi da je Odbor zaključio da je potrebno da Stručna komisija FON-a dâ konkretno i jasno stručno mišljenje da li je Siniša Mali "izvršio radnje plagiranja", u kom obimu i kojim konkretnim radnjama, a posebno u vezi s preuzimanjem teksta drugog autora bez navođenja njegovog imena i izvora iz kojeg je tekst preuzet.
 
Odbor navodi da u ponovnom postupku Naučno-nastavno veće Fakulteta organizacionih nauka treba da dâ jasan i precizan zadatak Komisiji da izvrši procenu originalnosti doktorata Siniše Malog i da "na jasan i stručan način oceni postojanje ili nepostojanje neakademskog ponašanja, uzimajući u obzir rezultate softverske analize, kao i druge metode i standarde".
 
Ministar finansija Siniša Malić poručio je da veruje u svoje znanje. 
 
Ceo tekst pročitajte na Insajder.net.
  • @Djuka

    29.07.2019 13:58
    Doktorati u Srbiji su postali kao obicne diplome sto je do pre 30-40 godina bilo nezamislivo. Svakako fabrika doktorata se nastavlja i dalje, da li plagiranih ili ne proizvodnja ide. Mislim da se to svesno radi kako bi se narod sto vise zaglupio i kako bi se obezvredilo znanje i nauka.
  • Mimi

    27.07.2019 13:44
    Bezveze
    Ajde narode sta se bunite mozemu se sve. Sada je njegovih pet minuta. Onda ce drugi doci i tako do ....
  • NS

    27.07.2019 11:50
    lecce
    Minus za prepuštanje situaciji !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija