Mitropolit Porfirije: Postoje različiti interesi u SPC, ja nisam deo tih krugova

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije odbacio je kao "najobičnije manipulacije" tvrdnje da se unutar Srpske pravoslavne crkve vodi borba za tron patrijarha i da jedna struja vladika pokušava njega da ustoliči kao budućeg poglavara SPC.
Mitropolit Porfirije ocenio je da su navodi objavljeni u nekim beogradskim medijima "glasine neutemeljene na činjenicama".
 
"To su manipulacije, od A do Š. Ne vidim tome i takvom pisanju ni razlog, ni povod, niti razumem potrebu da se javnost bavi glasinama koje nemaju utemeljenja u činjenicama. Ne znam u čijem je to interesu", rekao je mitropolit agenciji Hina.
 
On je rekao da veruje da "postoje različiti pojedinačni i drugi interesi i unutar Srpske pravoslavne crkve i na političkoj sceni", ali da on "niti jeste, niti želi da bude deo tih krugova".
 
"Znam šta je moj posao i koje su moje duhovne i ljudske obaveze. Tako sam se ponašao do sada, tako će biti i ubuduće, šta god ko pisao ili mislio, spominjući moje ime u bilo kom kontekstu", poručio je mitropolit.
 
On je ponovio ocenu da je reč o manipulisanju glasinama, bez verodostojnosti i činjenica.
 
"Dakle, reč je o najobičnijem manipulisanju glasinama, a ne o izvorima u čiju se verodostojniost i pouzdanost može uzdati ijedan zdravomisleći čitalac dnevne štampe i internet portala, i uopšte medija - ovih i ovakvih kakvi su danas", istakao je mitropolit Porfirije Perić.
 
Pojedini mediji u Beogradu objavili su da se unutar SPC vodi "borba za tron patrijarha" i da je napade ne pojedine episkope SPC pokrenula grupa vladika predvođena porparolom SPC Irinejom Bulovićem, u nameri da se oslabe uticajni arhijereji i stvori prostor da budući poglavar SPC bude mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić.
  • Preambula

    28.07.2019 00:03
    Interesna Zajednica. Samo nas za finansije ne pitajte. Finansijski feudalni koordinatni sistem tajnovitiji od masona.
  • Dragojlo

    27.07.2019 23:45
    Svakih par dana SPC dobija od drzave tj od naroda po pola miliona evra.Te pare se slivaju kod njih da bi imali jer im kao treba. Na veliku zalost,duhovnost i vera kod naroda je na nuli upravo zbog ovih nazovi svestenih lica.Uzimaju samo pare i bogate se,a ovamo kao svestena lica.Unistili su narod totalno sa njihovim ponasanjem.Samo da se proveri sta su sve radili pre nego sto su se zamonasili.Beze od zakona u manastire i unistavaju pravoslavlje.A taj porfirije je napravio haos u koviljskom manastiru,zato je preko politike pobegao u hrvatsku....
  • Петровград

    27.07.2019 21:16
    Само СПЦ, СПЦ, СПЦ.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.