Do petka poznato da li u Srbiji ima afričke kuge svinja

Najkasnije do petka biće gotovi rezultati laboratorijskih analiza prema kojima će se znati da li se i u Srbiji pojavila smrtonosna bolest životinja - afrička kuga svinja, od koje ne mogu da obole ljudi.
Do petka poznato da li u Srbiji ima afričke kuge svinja
Foto: Pixabay
Zbog sumnje da se pojavila afrička kuga svinja, u dva sela u okolini Mladenovca pre nekoliko dana ubijeno je na desetine ovih životinja.
 
Na osnovu prijavljenog uginuća jedne svinje u zaseoku Šume sela Rabrovac, nadležne službe Uprave za veterinu iz predostrožnosti su u tom selu, kao i u Velikoj Krsni, izvršli eutanaziju svih svinja u kontaktnim domaćinstvima, navodi Politika.
 
Novčana nadoknada vlasnicima eutanaziranih životinja isplaćuje se na osnovu tržišnih cena.
 
Srbija je praktično okružena ovom bolešću. Bolest su na farmama i kod divljih životinja već prijavile Mađarska, Rumunija, Bugarska i Slovačka, prenosi "Politika".
 
Afrička kuga svinja je visoko zarazna bolest za koju ne postoje ni vakcina, ni lek, a da od nje ne mogu da obole ljudi.
  • Ja

    07.08.2019 11:39
    Selo kod Mladenovca
    Juce su vrsili jos jedno ciscenje u jednom od ova dva sela. Uzorci poslati na ispitivanje. Unistavaju sve u okolini gde se sumnja na zariste.
  • Обсервер

    07.08.2019 09:09
    Младеновац ?
    Откуд ту, питам се ? Није баш близу границе, а и далеко је за дивље свиње. Надајмо се да је лажна узбуна. Искусан патолог ће то препознати и без лабораторије. Пуно смо се ослонили на лаптоп.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.