Afrička kuga svinja i moguće ekonomske posledice za Srbiju

Ukoliko laboratorijske analize, čiji se rezultati očekuju u petak, budu pokazale da su svinje iz dva sela u okolini Mladenovca obolele od afričke kuge, Srbija će bolest morati prijaviti Međunarodnoj organizaciji za zaštitu životinja (OIE), Evropskoj komisiji i državama u okruženju.
Afrička kuga svinja i moguće ekonomske posledice za Srbiju
Foto: Pixabay
Prema propisima, u slučaju da se sumnja da na određenoj lokaciji ima životinja zaraženih virusom afričke kuge svinja (AKS), koja je opasna za životinje, ali ne i ljude, veterinarski inspektor dužan je da istog trenutka stavi pod nadzor to gazdinstvo. 
 
Takođe, popisuju se potencijalno zaražene životinje, obavezno izoluju, a zbog mogućnosti širenja virusa zabranjuje se promet svinja i mesa iz tog gazdinstva. Posle službene potvrde bolesti na gazdinstvu, određuje se zaraženo područje u krugu poluprečnika tri kilometra, dok se potez od najmanje deset kilometara smatra ugroženim. Nove svinje se mogu uvesti na gazdinstvo, ali tek posle 40 dana od dezinfekcije.
 
Zbog svega ovog afrička kuga može da izazove ekonomske gubitke za države u kojima je potvrđena, piše Politika. 
 
S druge strane, prema informacijama do kojih je Danas došao, pojedinim stočarima je već isplaćena šteta za zaražena grla, iako su zvanično za sada jedini indikator zaraze pojačane mere kontrole.
 
Naime, izvor Danasa tvrdi da postoje pouzdane informacije o postojanju afričke kuge svinja u Srbiji, ali se Ministarstvo poljoprivrede ne oglašava. Postoji mogućnost da nadležne institucije još nisu proglasile epidemiju zbog najavljenog prestanka vakcinacije od 1. oktobra ove godine, čime bi se za srpske stočare otvorilo evropsko tržište koje zahteva uvoz isključivo nevakcinisane stoke.
  • Istrebljivač

    11.08.2019 13:54
    velike su posledice
    Najveća pretnja od Afričke kuge svinja je po stočni fond i populaciju svinja na farmama. U pitanju je bolest protiv koje ne postoje efikasne mere lečenja niti vakcina. Afrička svinjska kuga se iskorenjuje po zakonu o veterini. U praksi se vrši uništavanje svih svinja na farmama gde se bolest javi.
    Eto kakve su ekonomske posledice. Katastrofalne, verovatno će se zataškavati, da se ne pobiju sve svinje.

    jedina efikasna mera protiv ove bolesti su mere dezinfekcije i deratizacije . Dezinfekcijom se vrši sprečavanje širenja virusa sa farme na farmu I iz prirode na farme. Glodari su vrlo bitni prenosioci ovog virusa i bolesti, pa je bitno vršiti stalne mere deratizacije.
  • Обсервер

    09.08.2019 10:55
    Не мешати
    У овом случају, не треба мешати две болести, Афричку и класичну кугу свиња. Јасно нам је да против Афричке нема вакцинације и до њене ерадикације нема извоза. Ово исто може да се деси, ако се појави класична куга свиња, али за њу постоји вакцина, од које се постепено одустаје, због захтева увозника. Сад ситуација за одгајиваче није баш ружичаста. Надајмо се да око Младеновца ипак није Афричка к.с.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija