Srbija ima deficit radnika u svim sektorima, nedostaju vozači, inženjeri, treneri...

Srbija se suočava sa deficitom radne snage u svim sektorima, pa ovdašnjim poslodavcima nedostaju kadrovi od vozača, preko personalnih sportskih trenera do inženjera, rekla je predstavnica Unije poslodavaca Srbije Ljiljana Pavlović.
Srbija ima deficit radnika u svim sektorima, nedostaju vozači, inženjeri, treneri...
Foto: Pixabay
Ona za Fonet upozorava da istraživanja i razgovori sa poslodavcima u protekle tri godine ukazuju na to da u Srbiji ne postoji privredni sektor bez deficita kadrova. Prema njenim rečima, ne radi se samo o deficitu na tržištu rada, već o nedostatku stručnog kadra.
 
"Izlaze nam generacije koje tokom formalnog obrazovanja nisu stekle sva potrebna znanja koja su neophodna za obavljanje nekih poslova u privredi", navodi Pavlović i dodaje da više nije reč samo o zanatima za čije školovanje ne postoji interesovanje mladih, već i o inženjerskim pozicijama. "Postoji nesklad između onoga što privredi treba i onoga što formalno obrazovanje proizvodi", ocenila je Pavlović.
 
Ona dalje navodi čitav spisak zanimanja i radnih mesta koja poslodavci teško popunjavaju.
 
"U saobraćaju nam nedostaju vozači, oni su otišli trbuhom za kruhom u inostranstvo gde im je ponuđena mnogo veća zarada nego što naši poslodavci mogu da ponude u Srbiji. U građevinskoj industriji nam nedostaju inženjeri, u informacionoj tehnologiji nam nedostaju programeri i dizajneri", navodi Pavlović.
 
Deficit nije poštedeo ni sektor sporta i rekreacije.
 
"Razgovaramo sa poslodavcima koji su u potrazi za personalnim trenerima. Nama su svi personalni treneri u Dubaiju, tamo zarađuju mnogo veći novac nego što mogu da zarade ovde", objašnjava Pavlović.
 
Ona, ipak, ističe da ovakvu vrstu radne migracije nije moguće sprečiti i zabraniti, pa je mlade ljude, željne iskustva i znanja, potrebno pustiti da ih steknu, ali im nakon toga treba omogućiti uslove da se vrate, nađu adekvatan posao i grade srpsku, a ne neku tuđu ekonomiju.
 
"To nije pitanje jedne institucije i ministarstva, nego svih institucija i svih politika koje kreiramo u Srbiji", poručila je Pavlović.
  • fokan

    15.08.2019 09:50
    Ako ne moram
    ...ja neću ostati a decu ću silno motivisati da idu negde van.
  • Komifo

    14.08.2019 10:32
    @Ne idem nigde

    Preživećete malo sutra, vi što se ložite kako ste radišni i bitni za ovu sprdnju od države ćete svi odreda svisnuti za pokretnim trakama umotani u pelene.
  • ludilo

    14.08.2019 01:44
    @Ne idem nigde
    haahahaha
    jos jedan penzioner, naravno da ti ne ides

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.