Liga socijaldemokrata Vojvodine najavila učešće na sastanku vlasti i opozicije

Novi sastanak predstavnika vlasti i opozicije o izbornim uslovima održaće se u ponedeljak, a na temu medija.
Liga socijaldemokrata Vojvodine najavila učešće na sastanku vlasti i opozicije
Foto: 021.rs
Novina je najava predstavnika Lige socijaldemokrata Vojvodine da će učestvovati na ovom sastanku, dok je Udruženje novinara Srbije najavilo da neće prisustvovati. NUNS je poručio da će biti na delu sastanka.
 
U LSV kažu da je ova vrsta razgovora dragocena, ali je bitno da se on održava u institucijama sistema. 
 
"Narodna skupština Republike Srbije je mesto razgovora vlasti i opozicije. Nažalost, Srbija nije društvo dijaloga i ta činjenica je ozbiljna prepreka u modernizaciji našeg društva. Razgovori o izbornim uslovima su veoma bitni i očekujemo maksimalnu odgovornost svih aktera na političkoj sceni. Očekujemo da se na predstojećem sastanku otvori kvalitetna rasprava o slobodi informisanja i izražavanja u Srbiji. Građani imaju pravo na potpuno i objektivno informisanje. Bez toga, nemoguće je govoriti o zdravim temeljima izbornog sistema u našoj zemlji", poručuju iz Lige i dodaju da ni aktuelna, ni prethodne vlasti nisu pokazale spremnost da učine pozitivne iskorake u pravcu jačanja medijskih sloboda. 
 
"Takva politika mora prestati. LSV će dati svoj doprinos naporima za poboljšanje stanja u ovoj oblasti, a to isto očekujemo i od drugih aktera", poručuju iz LSV.
 
Dok vlast svakodnevno ističe da su mediji u Srbiji slobodni, a opozicija tvrdi suprotno, ni sama novinarska udruženja nemaju jedinstven stav oko toga da li treba da prisustvuju sastanku vlasti i opozcije na kojem su upravo mediji glavna tema. Tako iz Udruženja novinara Srbije neće otići niko, jer smatraju da ceo sastanak mora da bude otvoren za javnost. 
 
"Smatramo da je novinarima svih redakcija potrebno da bude omogućeno da prate sastanak vlasti i opozicije na temu medija i da oni mogu da imaju mogućnost da posle tog sastanka pitaju šta ih zanima i da znaju šta su ti učesnici rekli na sastanku", kaže za N1 Vladimir Radomirović iz Udruženja novinara Srbije.
 
I u Nezavisnom udruženju novinara smatraju da je neophodno da svi znaju šta se dešava na sastanku, ali su doneli odluku da učestvuju i to samo u delu sastanka koji je otvoren za javnost.
 
"Zajedno sa predstavnicima civilnog društva, predstavićemo neke svoje stavove, svoje zahteve, primedbe. S druge strane odluka je da ne učestvujemo u zatvorenom delu sastanka zato što je naš stav da se o medijskim slobodama ne može govoriti iza zatvorenih vrata", navodi Svetozar Raković iz NUNS-a.
 
Iako je jedan od zahteva opozicije već mesecima da se njihov glas čuje i na Javnom servisu, predstavnici RTS-a i RTV-a nisu ni pozvani na sastanak. Milan Antonijević, jedan od organizatora, ističe da će sve primedbe i predlozi biti prosleđeni i Javnom servisu.
 
"Ne treba praviti format u kom se bilo ko pravda zbog neke situacije, već da govorimo o nalazima organizacija, samim mogućnostima za određene promene, a da dijalog sa Javnim servisom nije nužno da se na taj način otvori", kaže Antonijević.
 
Još nije poznato ni da li će se na sastanku pojaviti predstavnici Saveza za Srbiju.
  • Novi

    16.08.2019 19:07
    O Boze, ko je ovom narodu vodio 5 Oktobar. Strasno!
  • RADOVAN

    16.08.2019 18:08
    Krađa
    Kakvo patetično saopštenje ! Sram vas bilo Ljigaši !
    Prodali ste veru za večeru !
  • Mirin

    16.08.2019 17:14
    Mirin
    Ovaj čanak da ima malo morala povukao bi se od politike pokazao je dase prodao za malo para od av. Nenade neide to tako novosadjani sve znaju i pamte.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija