Insajder: Deonice Ub-Lajkovac koštaće najmanje dodatnih 13 miliona evra

Nakon nekoliko odlaganja, deo autoputa na Koridoru 11, od Obrenovca do Čačka, sutra će svečano biti pušten u rad.
Insajder: Deonice Ub-Lajkovac koštaće najmanje dodatnih 13 miliona evra
Foto: Youtube (Screenshot)

Konačna cena izgradnje ovog dela auto-puta, koji će se kako je najavljeno zvati Miloš Veliki, još nije poznata kao ni to ko je odgovoran za to što se deo auto-puta, čiju su izgradnju građani Srbije već platili oko 75 miliona evra, radio praktično ispočetka.

Prvi radovi na ovim deonicama započeti su još 2010, a najveći deo sredstava država je obezbedila iz zajma kineske banke.

Prva deonica koja se vodila kao završena je auto –put od Uba do Lajkovca - čuvena deonica koja je vodila “iz njive u njivu”.

Ovaj deo Koridora 11 postao je čuven i zbog toga što se delovi već završenog autoputa ponovo grade ispočetka,  piše Insajder.

Posao izgradnje dela autoputa od Uba do Lajkovca dobile su domaće firme i to još 2010. godine.

Kako je tada saopšteno, konzorcijum na čelu sa "Preduzećem za puteve (PZP) Beograd" dao je najpovoljniju ponudu za izgradnju dela autoputa od Uba do Lajkovca u dužini od 12,5 kilometara sa 12 mostova, u iznosu od oko 75 miliona evra, sa rokom završetka radova od 16 meseci i rokom plaćanja od 12 meseci.

Ugovor o izgradnji su potpisali tadašnji ministar Milutin Mrkonjić, generalni direktor PZP "Beograd" Boro Jelić, u ime konzorcijuma, i član Upravnog odbora preduzeća "Koridor 10" Darko Pešić.

Međutim, u novembru prošle godine javnost je saznala da će se deo autoputa na Koridoru 11 na deonici Ub-Lajkovac, umesto da bude pušten u saobraćaj, graditi praktično iz početka.

Kako se ispostavilo, na delu auto-puta koji nikada nije korišćen, a koji je svečano otvorena još 2014, pojavile su se pukotine i klizišta. Zbog toga je na pojedinim delovima morao da bude sklonjen stari i da se ispočetka gradi novi auto-put.

Kontrolom je utvrđeno da tokom izgradnje nije korišćen adekvatan materijal, da su napravljeni propusti i u radu i u nadzoru. S izvođačima koji su posao dobili na tenderu - firmama Planum i Putevi Užice - raskinut je ugovor, a posao takozvane "popravke" ovog puta dogovoren je s kineskom kompanijom Šandong koja već radi na Koridoru 11.

Ovaj posao, Šandong je dobio na osnovu međudržavnog sporazuma, odnosno bez javnog tendera, a kineska kompanija za ovu sanaciju angažovala je firmu Energoprojekt – niskogradnja kao podizvođača.

Kako je nedavno otkrio Insajder, cena rekonstrukcije dela deonice Ub – Lajkovac, koja je rađena gotovo ispočetka, prema poslednjim procenama koštaće najmanje još 13 milona evra.

Ni ovaj iznos, međutim, nije precizan jer će, kako su tada naveli u Ministarstvu za Insajder, konačna računica biti poznata tek na kraju svih radova.

Nema konačne računice ni za Koridor 10, koji je nedavno pušten u rad, ali je zvanično saopšteno da se očekuje da krajnji iznos koji je utrošen za izgradnju deonice kroz Grdeličku klisuru bude veći od 350 miliona evra. To znači da je ta deonica plaćena najmanje 110 miliona evra više od prvobitno ugovorene cene. Sve to plaćaju građani Srbije.

Odgovornih za to što se deo auto-puta, čiju su izgradnju građani Srbije već platili oko 75 miliona evra, radio praktično ispočetka još nema.

Opširnije u priči Insajdera.

  • Ko laže taj i krade

    18.08.2019 02:31
    I obrnuto
    I onda još da plaćamo i putarine, nakon što su nas već dvaput ošišali, a da ga nisu ni završili. Pa izbegavaću put kroz Srbiju kako god znam i umem. Samo da im više ne dam ni dinara.
  • Zb

    18.08.2019 02:11
    Ista priča
    Naravno treba i za proviziju..
  • StAV

    17.08.2019 22:20
    Vojvodino, nacekaces se
    Jos jedan gedzovanski put, napravljen iz drugog pokusaja novcem svih gradjana Srbije, cestitam. Ime potpuno odgovara putu; nazvan je po nepismenom coveku od koga je magicna istorija napravila cudotvorca. Stotinjak godina kasnije Srbijom i dalje upravljaju nepismeni a pomazu im oni sa falsifikovanim diplomama i njihovi poslusnici bez kicme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.