Uskoro gotovo oklopno vozilo "kurjak"

Kompanija namenske industriije "Srboauto" iz Ostružnice kod Beograda privodi kraju razvoj višenamenskog borbenog vozila "kurjak".
To će biti jedno od najsavremenijih i najbolje opremljenih višenamenskih vozila u svetu, pišu "Novosti".
 
List navodi da će "kurjak" imati tenkovski oklop, da ga nivo protivoklopne i protivminske zaštite izjednačava s tenkom T-84, da će imati top kalibra 30 milimetara, kao i da će imati veliku prohodnost i amfibijske mogućnosti, jer će moći da plovi brzinom od 10 kilometara na čas.
 
"Sveukupno, performanse 'kurjaka' za trećinu su bolje od svih konkurenata u svetu", kažu u "Srboautu", navodeći da se ovo vozilo radi u saradnji sa kompanijom "ADG mobiliti" iz Južne Afrike.
 
Dodaju da je 90 odsto posla završeno i da će najkasnije za 16 meseci biti napravljeni prvi primerci.
 
Direktor "Srboauta" Predrag Tomić kaže za list da će "kurjak" objediniti gotovo sve kapacitete i znanje vojnih ustanova, instituta i fabrika.
 
"'Kurjak' je 'haj-tek' projekat u punom smislu reči i poduhvat kojim odbrambena industrija pravi ogroman tehnološki skok. Kompletno znanje je kupljeno od južnoafričke kompanije, koja ima ogromnu reputaciju u svetu razvoja borbenih vozila", kaže Tomić.
 
On je istakao da je ovo "velika šansa za državu da zaokruži proces razvoja i proizvodnje ovog vozila, koje će ne samo imati prolaz u svetu, već će pojačati i moć naše vojske".
 
"Novosti" dodaju da je "kurjak" zamišljen kao izviđačko, komandno ili borbeno amfibijsko vojno i policijsko vozilo, a prevoziće osam vojnika. Pogon šest puta šest i nezavisno vešanje omogućavaju mu prohodnost na svim terenima - može da "preskoči" rov širine 1,5 metara, vertikalnu prepreku visoku 60 centimetara i uzdužni nagib od 70 stepeni, a na kopnu može da se kreće brzinom od 115 kilometara na čas.
  • Mrki

    21.08.2019 09:41
    Donji oklop
    Nadam se da mu donji oklop nije kao kod M-84, inace ode sve u persun kad naidje na minu.
  • змај

    18.08.2019 12:47
    ciga hvali svoga konja
    "Gledaš, je li, moga konja,
    Gospodaru stari?
    Ne znaš je li konj il ptica
    Lastavica?
    Skidaj naočari
    Ne možeš se nagledati,
    Već hajde pazari!
    Ti još pitaš za Putalja,
    Da li valja?
    Nemaj brige!
    Da ne valja, ne bi bio
    On kod Cige.
    Ne možes ga u carevoj
    Naći štali,
    Samo Ciga što ne ume
    Da ga hvali..."
  • Vojnik

    18.08.2019 12:42
    ...doduse vezista
    A zasti “kurjak”? To asocra na neko zlo, podmuklost, “noz u ledja” varijantu. Ima mnogo lepsih imena i zivotinja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija