Radović: Opasan otpad je unosan biznis

Opasan otpad je odličan biznis i to je razlog zbog čega ga mnoga nesavesna lica zloupotrebljavaju, a po Srbiji se otkrivaju zakopana burad koja su ogromna opasnost za ljude i životnu sredinu.
Radović: Opasan otpad je unosan biznis
Foto: Pixabay
Zbog nedostatka kapaciteta za tretman, opasni otpad se gomila na teritoriji Srbije, kaže za Tanjugu direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, povodom otkopavanja buradi sa opasnim otpadom u krugu fabrike "MG Serbien", u Baljevcu kod Raške.
 
Radović kaže da se "onda pojave nesavesni pojedinci kao u ovim slučajevima koji kažu da će oni da 'zbrinu' taj otpad, daju pečat da su uradili po propisima, a zapravo su opasni otpad zakopali negde i ugrozili stanovništvo".
 
"Postoji dužnost da se opasnim otpadom bave na propisan način, a to znači da se on ili tretira ili izveze u zemlje gde postoji odgovarajući tretman", rekao je Radović i dodao da i ovaj slučaj pokazuje da je važno da investiramo u nove kapacitete za tretman opasnog otpada u Srbiji.
 
On kaže da "kada bude bilo tretmana u Srbiji biće i otpad zbrinut na pravi način" i dodaje da često za opasni otpad ne postoji odgovarajući tretman u Srbiji ili se ne tretira na pravi način ili ga je teško izvesti.
 
Industrija otpada je jedna od najbrže rastućih industrija u Evropskoj uniji a interesovanje postoji i za investiranje u ovoj oblasti i u Srbiji.
 
"Trenutno postoji nekoliko investitora koji su započeli proceduru za izgradnju spalionica, radi se o velikim kompanijama, radi se čak i o kompanijama sa Dalekog istoka koje će se baviti spaljivanjem medicinskog i farmaceutskog otpada, spaljivanjem boja i lakova, a to je nešto za šta trenutno Srbija ne poseduje dovoljne kapaciteta i vrlo često taj otpad izvozimo u druge države", kaže Radović.
 
On podseća da često bude velikih problema oko lokacija za ovakva postrojenja, jer lokalno stanovništvo bude zabrinuto zašto se baš gradi u njihovom kraju.
 
"Važno je da znaju da pre nego što se izgradi bilo kakvo postrojenje za tretman prema važećim zakonima prolazi proceduru koja zahteva izradu studije o proceni uticaja na životnu sredinu a ona jasno determiniše da postrojenje i taj objekat moraju biti izgrađeni na način da ne ugrožavaju životnu sredinu", kaže Radović i dodaje da takva postrojenja donose i nova radna mesta.
 
Kako je istakao, važno je da u Srbiji postoje postrojenja za tretman opasnog otpada, jer će se tako doprineti da on ne završi u nekoj njivi na kojoj će se proizvoditi hrana.
  • maja

    21.08.2019 15:57
    zato se i bezi od poglavlja 27
    Unosan posao je i zagadjivanje zivotne sredine.Zato se zagadjivaci ne kaznjavaju
    vec su sponzori politickih partija.Najbogatiji ljudi ne daju ni dinar za ekologiju
    jer je ekologija skupa.Kod velikih zagadjivaca ekologija kosta 20%-30% od
    dobiti pa mozete da mislite koliko ima mesta za podmicivanje pojedinaca.
    U Srbiji zagadjivaci ne placaju i onako deset puta manje kazne nego sto se
    placa u EU a de ne govorim o zatvaranju objekata.Mazu se oci flajerima i
    nekakvim predavanjima na nivou uciteljica.U ovoj oblast je najveca korupcija
    u Srbiji.Za vikend se ispustaju otrovne materije a u ponedeljak inspekcija
    obecava da ce izaci na teren.
  • Darwin

    21.08.2019 14:26
    Lepe vesti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija