Veliki pomor ribe u rekama Raška i Ibar, nadležni utvrđuju uzrok

Veća količina uginule ribe uočena je u rekama Raška i Ibar, a inspekcije, policija i tužilaštvo utvrđuju šta je uzrok pomora.
Veliki pomor ribe u rekama Raška i Ibar, nadležni utvrđuju uzrok
Foto: Pixabay
Na području opštine Raška privremeno je zabranjen ribolov, dok rezultati analiza ne budu poznati, objavio je RTS.
 
Šef Ribočuvarske službe "Vidre" iz Kraljeva Slobodan Ilić, rekao je da su ribočuvari u sredu prvo primetili uginule sitne ribe na ušću Raške u Ibar.
 
"Daljom kontrolom primećeno je uginuće skobalja, mrene, klena. Kontrolisana je reka Raška, uzvodno nekih 500 metara, tu smo našli uginuće ribe. Reč je o ozbiljnom zagađenju i velikoj količini ribe", naveo je Ilić.
 
Agencija za zaštitu životne sredine je, na zahtev vodoprivredne inspekcije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uzorkovala vodu iz Ibra uzvodno od Mataruške Banje i iz reke Raške.
 
ŠefICA odseka Vodne inspekcije u Kraljevu Slađana Pašajlić rekla je da će rezultati analiza ukazati na uzrok zagađenja.
 
"S obzirom na povećan vodostaj reke Raške usled padavina na području Novog Pazara i vodostaj reke Ibra i na osnovu toga što nema vidnih mrlja po površini, ostaje da se samo sumnja, za sada, da je hemijski uzrok zagađenja", rekla je Pašajlićeva.
 
Kraljevački vodovod preventivno je uveo vanredne analize i vode u bunarima u Žičkom Polju, odakle se Kraljevčani snabdevaju vodom.
  • Pijan u duši

    29.08.2019 10:30
    Ma koga briga za ribu i vodu, životna sredina - šta to beše, komšije, sugrađani - ko ih šiša. Važan je provod, krkanje, pivo, srbovanje, zadruge i slična veselja, do sudnjeg dana, jedan je život.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija