"Topla soba" i anonimni porođaj moguća rešenja za zaštitu ostavljenih beba

Posle nekoliko slučajeva kada su ostavljene tek rođene bebe, ministar za socijalna pitanja Zoran Đorđević najavljuje da će nadležni preduzeti mere da bi se takva deca zaštitila.
"Topla soba" i anonimni porođaj moguća rešenja za zaštitu ostavljenih beba
Foto: Pixabay
Beba Marija, koju je pre skoro mesec dana majka ostavila u porodilištu zbog loše materijalne situacije, dobro napreduje i njeno zdravstveno stanje se prati, naveo je Đorđević za RTS. Prema njegovim rečima, određen je staratelj, to je Centar za socijalni rad i ide se ka tome da beba ovih dana pređe u hraniteljsku porodicu.
 
Đorđević je naveo da će nadležni preduzeti sve mere kako bi se deca koju zadesi ovakva sudbina zaštitila na najbolji mogući način i kako bi im se pružila socijalna i zdravstvena zaštita.
 
"Prati se porodica koja može da brine o bebi, bliži srodnici, procenjuje se kakvi su uslovi. Prate se i roditelji u slučaju da se predomisle i požele bebu natrag. Najbolje za dete je kad raste u biološkoj porodici. Krajnja solucija jeste da se ono izdvoji, ode u hraniteljsku porodicu ili u neku našu instituciju", objašnjava ministar.
 
Dodaje da ima slučajeva kada se majka predomisli i uzme natrag ostavljenu bebu.
 
"Majka koja je ostavila dete u taksiju u Vrnjačkoj Banji se predomislila. Beba nije odmah vraćena, vršena je procena njene podobnosti i onda je beba vraćena roditeljima. Naravno, ona se prati i dalje", navodi Đorđević za RTS.
 
Dodaje da u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja razmatraju i druge mogućnosti za hitan prijem novorođenčadi i da je jedna od opcija takozvani model "tople sobe", koja bi praktično bila prostor za prihvat bebe pri zdravstvenim ustanovama u koji bi moglo slobodno da se uđe i ostavi beba.
 
"I sad postoji način da se ostavi dete ili u zdravstvenoj ustanovi, Centru za socijalni rad, nekoj našoj ustanovi koja zbrinjava tu decu bez ikakvih posledica za te roditelje, ali postoje neke ideje. Jedan od primera je anoniman porođaj, ali naravno to moramo da radimo sa drugim državnim organima - Ministarstvom zdravlja sa obzirom na to da bi se to dešavalo u porodilištu, a moralo bi da se uključi i Ministarstvo državne uprave zbog upisa u matične knjige rođenih jer u takvim slučajevima nemamo roditelje", objašnjava Đorđević.
 
Podseća i na ideju "tople sobe".
 
"Topla soba za bebe, to je ideja koja postoji. To je mesto gde majka može da bez posledica po nju ostavi dete jer nama je najbitnije da to dete bude zbrinuto, da se o njemu kasnije brinemo i da odrasta najnormalnije kao sva ostala deca. Videćemo u javnoj raspravi šta javnost kaže o tome", naveo je ministar.
  • Sr

    31.08.2019 23:04
    Z
    Dajte finansijsku pomoć biološkim roditeljuma da ne ostavljaju decu zbog nemaštine, zbog nesigurnog I slabo plaćenog zaposlenja.
  • programerka

    31.08.2019 18:43
    Fascinantno!
    Dakle umesto socijalnih karti ( koje nam obećavaju pred svake izbore još iz perioda pred kraj prošloga veka), besplatne pravne pomoći, besplatne zdravstvene zaštite i za porodilje koje rade na "crnjaka" i svega onoga što bi pokazalo REALNU BORBU za opstanak ovog naroda, našli smo rešenje u vidu nekih "toplih soba" u čiju izgradnju će neka zemara da se ugradi?
    O anonimnim porođajima bolje ni da ne počinjem, za to smo eksperti, evo pitajte roditelje nestalih beba od osamdesetih godina prošloga veka na ovamo :(
    Naša specijalnost je na primer i situacija da se dete oduzima roditeljima koji su slabijeg materijalnog stanja pa se ista dodeljuju hraniteljskim porodicama i to im se PLAĆA sasvim pristojno po detetu na mesečnom nivou a NIKO se do sada nije zapitao zašto se taj novac ne daje roditeljima te dece :(
    Fascinantno, kao što rekoh na početku

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija