Direktori razvojnih agencija primaju i do 1.700 evra, tvrde da nisu funkcioneri

Plate većine direktora regionalnih razvojnih agencija u Srbiji tajna su za javnost iako bi trebalo da budu objavljene u javnom registru imovine i prihoda koji vodi Agencija za borbu protiv korupcije, otkriva Pištaljka.
Direktori razvojnih agencija primaju i do 1.700 evra, tvrde da nisu funkcioneri
Foto: Pixabay
Podaci o zaradama tek četvoro od sedamnaest direktora regionalnih razvojnih agencija javno su dostupni na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, a njihove zarade kao postavljenih funkcionera dosežu i do 1.700 evra.
 
Direktori razvojnih agencija sa kojima je Pištaljka kontaktirala po pravilu nisu hteli da otkriju svoje zarade i tvrdili su da nisu funkcioneri, čak i oni koji su svoju imovinu prijavili.
 
Direktor regionalne razvojne agencije "PanonReg" sa sedištem u Subotici Milan Maličević smatra da nema obavezu da prijavi svoje prihode ali je, kaže, to ipak uradio pošto je on agenciji objasnio ko je funkcioner a ko ne.
 
"Ja sam Agenciji objasnio da nisam funkcioner i da ne moram da prijavim svoju platu. Prihode sam prijavio zato što sam hteo", naveo je Maličević u izjavi za Pištaljku.
 
Za podatke o poslovanju i prihodima agencije kaže da su poslovna tajna kao i njegova plata.
 
"Što vas to interesuje, te informacije treba da platite, ja radim za pare", rekao je Maličević dodajući da bi više voleo sigurnije finansiranje iz budžeta a ne iz pojedinačnih projekata. Maličević je dodao da su plate zaposlenih, kojih ima deset u regionalnoj agenciji, u proseku ispod 500 evra.
 
Osnivači ove regionalne agencije su vojvođanske lokalne samouprave, mahom smeštene na severu pokrajine, Subotica, Bačka Topola, Mali Iđoš i druge. U finansijskom izveštaju objavljenom na sajtu Agencije za privredne registre piše da su prihodi razvojne agencije "PanonReg" za prošlu godinu iznosili 25,5 miliona dinara, od čega je više od pola (13,6 miliona dinara) utrošeno na zarade zaposlenih.
 
Da nije funkcioner ubeđena je i direktorka Centra za razvoj jablaničkog i pčinjskog okruga Dragana Belenzada. Za Pištaljku je rekla: "Ja sebe ne doživljavam kao funkcionera, prihode jesam prijavila Agenciji za borbu protiv korupcije." Ona takođe nije htela da otkrije koliko zarađuje mesečno. Na pitanje novinara zašto od javnosti krije javni podatak, odgovorila je: "Pa, eto."
 
Od centra za razvoj kojim rukovodi Belenzada Pištaljka je dobila podatke o primanjima direktorke na osnovu zahteva za informacije od javnog značaja. Kako se navodi u dopisu, mesečna zarada direktorke je sa toplim obrokom i regresom okruglo 100.000 dinara. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna zarada stanovnika Jablaničkog okruga je među najnižima u Srbiji i kreće se oko 40.000 dinara.
 
Direktor Agencije za regionalni razvoj Rasinskog okruga Aleksandar Šaronjić takođe je stanovišta da nije funkcioner i da ne treba novinarima da otkrije kolika mu je zarada. Na insistiranje novinara Pištaljke ipak je rekao da je njegova zarada 72.000 dinara.
 
Agencija za borbu protiv korupcije potvrdila je Pištaljci da se direktori RRA vode kao funkcioneri u smislu zakona jer su osnivači ovih agencija lokalne samouprave.
 
U javnom registru imovine i prihoda funkcionera mogu se naći podaci samo za četvoro rukovodilaca RRA i svi imaju plate veće od 100.000 dinara. To su Snežana Radinović iz RRA za evropske integracije iz Beograda (117.000), Ivan Mihajlović čelnik Razvojne agencije "Jug" (112.000), Slavko Lukić direktor RA "Zlatibor" (200.000) i Aleksandar Sofić direktor RA "Bačka" (111.000).
 
U Srbiji postoji sedamnaest regionalnih razvojnih agencija i centara akreditovanih od krovne Razvojne agencije Srbije. Sve agencije i centri funkcionišu kao privredna društva. Osnivači su im uglavnom lokalne samouprave, ali i druga privredna društva, udruženja građana i republičke, odnosno pokrajinske institucije. Organi upravljanja razvojnih agencija su skupštine osnivača i direktori koje imenuje skupština.
 
Predstavnici lokalnih samouprava u skupštinama osnivača su po pravilu predsednici opština. Razvojne agencije se finansiraju od članarina osnivača koje se godišnje odvajaju iz budžeta opština, od projekata finansiranih iz domaćih i stranih fondova i prihoda iz sopstvenog poslovanja.
 
Opširnije možete čitati u tekstu Pištaljke OVDE.
  • Pišta

    17.09.2019 07:27
    Opravdanost
    Zanima me, pa da mi neko objasni, šta bi se promenilo da ih od sutra nema, mislim na te razvojne agencije. Jer ako od sutra napr. Pera ne odvrne ventil iz vodovoda a Laza iz EPSa ne uključi trafo mislim da bi to bilo direktno primetno. Na takav vid neophodnosti sam mislio...
  • maja

    16.09.2019 07:03
    zgrade u Mihajla Pupina
    DTD se ne vidi od tabli.Ne bi mi bilo krivo da neko ko zna posao dobije i
    pet puta vise ali retardi i mutanti koje je stvorila politika umislili su da su
    stvarno pametni.Stranke se manjaju a broj agencija raste.
  • Musa

    16.09.2019 04:59
    Kesa
    Ima jedan što svako jutro visi na Pinku ili hepi. Direktor razvojne agencije bačka. Kada radi, nije mi jasno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija