Komora o protestu: Izvršitelji nezavisni od političkog uticaja

Komora javnih izvršitelja saopštila je da su nosioci te delatnosti "nezavisni od političkih struktura koje su trenutno u vlasti ili u opoziciji u Srbiji" i od "bilo kakvog političkog uticaja".
Reagujući na subotnji protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu tokom kog je ispred sedišta Komore javnih izvršitelja rečeno da je "vlast predsednika Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke dala tom telu nadležnost da nasilno izbacuje ljude iz njihovih domova", u Komori su podsetili da je profesija izvršitelja uvedena u pravosudni sistem Srbije "pre skoro osam godina", a da je prvih 38 izvršitelja počelo sa radom u junu 2012. godine.
 
"Činjenica da Komoru javnih izvršitelja čine javni izvršitelji imenovani od strane više ministara pravde, u vreme mandata Vlada Srbije koju su u različitim periodima činili pripadnici različitih političkih stranaka, nije u bilo kakvoj vezi sa radom javnih izvršitelja. Upravo suprotno, ova činjenica pokazuje da sistem izvršenja funkcioniše i radi u korist kao države, tako i građana i privrede", stoji u saopštenju.
 
Navodeći da su prilikom izvršenja u svojstvu službenih lica, izvršitelji "u više slučajeva, naročito u poslednje vreme, bili izloženi različitim vidovima napada i pritisaka, pa i nasilju", Komora je pozvala nadležne da preduzmu mere za "nesmetani zakoniti rad izvršitelja" i "omoguće ostvarenje prava poverilaca" ali i da "osiguraju bezbednost rada onih kojima je država poverila taj posao".
 
Subotnji protest "Jedan od pet miliona" završen je ispred Komore javnih izvršitelja, gde je jedan od organizatora protesta Miodrag Simović kazao da je vlast predsednika Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke dala tom telu "nadležnost da nasilno izbacuje ljude iz njihovih domova". On je podsetio na slučaj Novosađanke Slobodanke Ninić kojoj je polomljena ruka prilikom intervencije policije i vatrogasaca tokom izvršenja zbog, kako je rekao, dva neplaćene rate za kredit.
 
Jedan od organizatora protesta, Srđan Marković, nakon toga je odneo kofu sa krečom i mrežu i ostavio ispred ulaznih vrata sedišta Komore i poručio da će "zagipsati sva vrata javnih izvršitelja ako nastave da zloupotrebljavaju zakon".
  • Uhan Uros

    16.09.2019 20:26
    Celovska cesta 123 Maribor
    Za "srpska posla" itekako trebaju izvrsitelji jer svi misle ma ko mi sta moze nema mi sta uzeti ja cu da uzmem kredite posudim pare necu da vracam...e bas za takve prevarante treba i jos rigoroznije kao u Evropi do 3 koljena se moze oduzimati kad se dokaze da je prepisao u zadnjih 5 godina imovinu na njih. E brate dosta lopovluka i varanja treba da radite kao posten svet.
  • Mirin

    16.09.2019 20:04
    Mirin
    Izvrsitelje su postavili demokrate. A vi iz sns i gospodin predsednik neka ih ukine posto stalno prica da brine o narodu i tralala. (Ali novac je sladak i lepljiv).
  • da vas vidimo!!!

    16.09.2019 19:16
    SNS da pokaže narodu da ti izvršitelji nisu njihovi...tako što će da ih ukinu.
    Kažu da ih nisu oni izmislili nego je od ranije? Da, jeste...a, vidi se da ne valjaju...UKINITE IH !!! Ako stvarno volite narod, ako stvarno želite narodu dobro, ako želite da nema beskućnika...
    Pokažite da ste pravi!!! Ajde da vidimo čime se busate u grudi i svi koji su stradali od izvršitelja da im se vrati oteta imovina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija