Slovenci traže radnike iz Srbije, firme objavile više od 4.500 slobodnih radnih mesta

Zavod Republike Slovenije za zapošljavanje organizovaće 19. i 26. septembra sajmove zapošljavanja u Beogradu i Nišu, na kojima će poslove ponuditi skoro 30 slovenačkih poslodavaca.
Slovenci traže radnike iz Srbije, firme objavile više od 4.500 slobodnih radnih mesta
Foto: Pixabay
To je rezultat Sporazuma između Vlada Slovenije i Srbije o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji čije je sprovođenje počelo početkom ovog meseca, kao i Protokola o sprovođenju tog sporazuma. Ti sajmovi biće mogućnost da se oni koji traže posao, a žive u Srbiji, sretnu sa poslodavcima iz Slovenije i na taj način se direktno povežu.
 
Preduzeća koja učestvuju ove godine objavila su više od 4.500 slobodnih radnih mesta, što pokazuje koliko je veliko interesovanje i potreba za zapošljavanjem u određenim privrednim delatnostima, navodi se u saopštenju slovenačkog zavoda.
 
Na sajmovima u Beogradu i Nišu biće prisutni i predstavnici dva zavoda za zapošljavanje, a od kojih će svi zainteresovani moći da dobiju više informacija o bilateralnom sporazumu Srbije i Slovenije. Za sve posetioce biće organizovana i kraća predavanja tokom kojih će biti predstavljeni uslovi za rad i životni uslovi u Sloveniji.
 
Inače, međudržavni sporazum o zapošljavanju državljana Srbije u Sloveniji donosi organizovaniji i uređeniji način posredovanja i zapošljavanja radnika po uzoru na zaposlenje radnika iz BIH, što znači veću pravnu sigurnost radnika, navodi se u saopštenju.
 
Postupak izbora radnika počeće na inicijativu slovenačkog poslodavca, koji će slovenačkom Zavodu za zapošljavanje prijaviti slobodno radno mesto, dok će se obaveštenje o njemu i izbor kandidata obavljati u Srbiji. Izdavanje radne dozvole zatražiće slovenački poslodavac, koji će takođe pokriti troškove postupka izdavanja dozvole.
 
Radna dozvola će biti izdata na tri godine uz mogućnost produženja, a boravišnu dozvolu će radnici morati da dobiju posebno.
 
Prošle godine, slovenački zavod za zapošljavanje izdao je više od 9.900 saglasnosti za zaposlenje i radnih dozvola srpskim državljanima, i to predstavlja četvrtinu svih izdatih dozvola i saglasnosti. Najviše ih se zapošljava u delatnosti saobraćaja i skladištenja, građevinarstva i u prerađivačkim delatnostima. Državljani Srbije su se prošle godine u Sloveniji zapošljavali prvenstveno kao vozači teških kamiona i tegljača, varioci, elektroinstalateri, alatničari, zidari, kuvari i tesari.
 
Slovenački poslodavci su ove godine najčešće tražili radnike za jednostavne poslove u prerađivačkoj delatnosti, čistače, poslužitelje, vozače teških kamiona, zidare, konobare, prodavce, zavarivače...
 
Na najavljenim sajmovima će, pored rukovodstva Zavoda i saradnika koji rade u oblasti zapošljavanja stranaca u Sloveniji i saradnje s poslodavcima, učestvovati i predstavnici slovenačkog Ministarstva rada i Direktorata za tržište rada i zapošljavanje.
  • Sale

    24.09.2019 23:13
    Ne idite tamo
    Nema gore države za život, živeo sam u SLO 10 god. ostali mi dužni para i para i još uvek se posle 15 god tužim i ne mogu da se naplatim. Bolje ići u Australiju ili Kanadu, Slovenci su velike cicije, nije im urođeno da nekom nesto plate.
  • lutka od porcelana

    19.09.2019 01:44
    @ Videk
    no, valjda ima SLO korene, kao što SRB ima ukorenjene škart političare? i problemi sa GOrenjem nisu od Kineza nego su od 2011. i 2012/2013. preko 2014. i DOKAPITALIZACIJE srbijanske vlade svih GOrenje fabrika u Srbiji sa nekih eur ? miliona, plus "u zakup dato 4,81 hektara gradskog Va zemljišta na 99 godina u blizini postojeće fabrike", plus otpuštanje "samo" par stotina radnika u Gorenju i vezano za Gorenje, plus, plus.... Da li na primeru GOrenja treba da poverujemo u gornji naslov? Pre bi se reklo da je SLO ovde ostala nešto dužna, te da se političari fino preko ovdašnje raje kompenzuju. Lep pozdrav.
  • Videk

    18.09.2019 15:18
    @Čao
    Kakve veze ima više rukovodstvo Gorenja sa Slovencima? Žalite se Kinezima. Hisense je večinski vlastnik Gorenja več par meseca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.