Zabrana gradnje MHE u zaštićenim područjima i dalje samo u najavi

Najave ministra zaštite životne sredine Gorana Trivana da će na inicijativu ministarstva kojim upravlja biti zabranjena izgradnja malih hidroelektrana u zaštićenim područjima – ostale su samo najave.

Iako je pre čak šest meseci saopšteno da će konkretne izmene Zakona o zaštiti prirode Ministarstvo "uskoro" i zvanično predložiti, to se do danas nije dogodilo. U međuvremenu, pobuna lokalnog stanovništva u područjima gde su investitori već dobili građevinske dozvole je sve veća, a na Staroj planini u selu Topli Do već tri nedelje traju danonoćne straže na mostu na ulazu u selo, piše Insajder.

"Neću se pomiriti s tim da se nastavi gradnja MHE u zaštićenim područjima, pokrenuću inicijativu za izmenu Zakona“, rekao je ministar Trivan u julu prošle godine.

"Iniciraću analizu uticaja svih izgrađenih malih hidroelektrana", obećao je ministar u Insajder debati u novembru 2018.

Da postoji volja da se ovaj problem reši delovalo je i kasnije kada je formirana radna grupa za izmenu Zakona o zaštiti prirode, a njena članica pomoćnica ministra Trivana Jasmina Jović najavila da će konkretne izmene Zakona o zaštiti prirode Ministarstvo "uskoro" i zvanično predložiti.

Izmenama Zakona o zaštiti prirode bila bi zabranjena izgradnja MHE u zaštićenim područjima. Razlog za zabranu je, kako su ranije za Insajder naveli u tom ministarstvu, to što MHE negativno utiču na prirodu, potom jer je planirana izgradnja velikog broja MHE u zaštićenim područjima, ali i zbog pritiska stručne javnosti i lokalnog stanovništva.

Kako je tada u razgovoru za Insajder rekla Jasmina Jović, planirano je i da bude obrazovana komisija čiji bi članovi proverili da li do sada izgrađena postrojenja rade u skladu sa propisima ili narušavaju životnu sredinu i ugrožavaju svakodnevni život lokalnog stanovništva.

Trivan za Insajder o izgradnji MHE u zaštićenim područjima: Izmenićemo zakon, ali čekamo pravi trenutak

Potrebno je "još neko vreme“ za finese u izmenama Zakona o zaštiti prirode kojima se, između ostalog, zabranjuje izgradnja malih hidroelektrana u zaštićenim područjima, kaže ministar zaštitite životne sredine Goran Trivan odgovarajući na pitanje Insajdera. Ministar najavljuje ove izmene više od godinu dana, a i danas kaže da ne želi da govori o preciznom datumu kada će izmene biti usvojene.

"Nemam vremenski okvir. Od početka je to pitanje određivanja najboljeg tajminga da to pustite u proceduru. Ja mislim da se tajming približava. Bez dobrog javnog mnjenja, da smo to uradili pre dve godine, jasno bi bilo da je to moglo teško da prođe i da ne bi imalo šanse da prođe, a sada mislim da su šanse prilično dobre. Procenjujem kada će biti taj trenutak. Nisam spreman da grlom u jagode ulazim u bilo koji zakon, ali jesam spreman ako je nešto pogrešno da menjamo“, kaže Trivan za Insajder.

Na pitanje da li će izmene biti usvojene do kraja godine, ministar odgovara: "Neću da vam kažem, zato što će ti vi ako ne bude krajem godine reći: ’aha, rekli ste do kraja godine’… Ja sam odgovoran čovek“.

Odbornici Pirota usvojili zaključak o moratorijumu na izgradnju MHE na Staroj planini

Jedina konkretna reakcija koja je došla iz države je jučerašnje izglasavanje odbornika Gradske skupštine Pirota da se izbrišu sve lokacije milih hidroelektrana (MHE) na Staroj planini iz novog Prostornog plana Pirota i da se donese moratorijum na izgradnju derivacionih MHE na Staroj planini.

Zamenik gradonačelnik Pirota i predsednik Gradskog odbora SPS-a Vidojko Panajotović je rekao „da od MHE na Staroj planini nema nikakve koristi“.

Na izmene ovog prostornog plana ipak mora da da mišljenje i Ministarstvo građevinarstva koje, inače, izdaje građevinske dozvole za MHE koje se grade u zaštićenim područjima. Iz odgovora Ministarstva Insajderu se zaključuje da je i u ovom slučaju neophodna izmena Zakona o zaštiti prirode.

Danas protest u Beogradu ispred Predsedništva

U iščekivanju Ministarstva zaštitite životne sredine da bolje uredi oblast izgradnje MHE, građani i dalje protestuju.

Drugi protest ispred zgrade Predsedništva protiv izgradnje malih hidroelektrana održava se danas, osam meseci nakon prethodnog.

"Dok nadležne institucije ćute, uništavanje reka se nastavlja, a u selima Srbije proglašeno je vanredno stanje i organizovane su danonoćne straže“, naveli su Pokret Odbranimo reke Stare planine (ORSP) i Savez mesnih zajednica Stare planine, koji organizuju protest.

Oni dodaju da će se u parku ispred zgrade Predsedništva okupiti građani iz cele zemlje, jer su svoj dolazak na protest najavili meštani Stare planine, Brusa, Petrovca na Mlavi, Kraljeva i mnogih drugih mesta u kojima su reke ugrožene.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.