FOTO: Sveštenici u Aleksandrovcu zabranili korišćenje sveća kupljenih van crkve

Zabranjeno paljenje sveća kupljenih van crkve - odluka je koja je doneta jednoglasno u crkenom odboru u Aleksandrovcu, a kao razlog za to navode da je prodaja sveća najveći crkveni prihod.
FOTO: Sveštenici u Aleksandrovcu zabranili korišćenje sveća kupljenih van crkve
Foto: Pixabay (Ilustracija)
Vernike koji se ogluše smatraju "vinovnicima", a njihov postupak "bahatim, samovoljnim i neposlušnim".
 
"Primećeno je da pojedini parohijani donose u Crkvu da pale svoje svećem kupljene u prodavnici, na pijaci ili u komšijskoj pogrebnoj radnji. Razlog tome je, po njihovoj priči, što su tamo sveće jeftinije. Međutim, pošto jedna crkvena opština najviše prihoduje od prodaje sveća, a uz sva nastojanaja da se spreče ovakve akcije čijim vinovnicima je cena sveća u Crkvi samo izgovor za bezobrazluk, samovolju i neposlušnost, crkveni odbor u Aleksandrovcu jednoglasno donosi i usvaja odluku o zabrani upotrebe sveća kupljenih van Crkve. To važi za stalno, za sve prilike, vreme pre i posle. Liturgije, sva činodejstva, a naročito opela", navodi se obrazloženju odluke, koja je objavljena i na Fejsbuk stranici Crkve svetog Nikolaja u Aleksandrovcu.
 
 
Foto: Facebook
 
Predsednik crkvenog odbora SPCO Aleksandrovac, jerej Željko Matić, potpisao je ovu odluku. On je za portal E-Braničevo rekao da odluku nije doneo sam, već čitav odbor, a da "račune polažu episkopu".
 
Matić je još rekao da je odluka o zabrani korišćenja sveća kupljenih van crkve lokalnog karaktera i da se odnosi samo na parohiju Aleksandrovac.
 
"Stojimo iza svake svoje reči, iako znamo znamo da su oštre. Ali te reči su upućene lokalnoj zajednici. I kao što to nije normalno u drugim crkvama, tako je to u Aleksandrovcu normalno", njegove reči preneo je portal E-Braničevo.
 
On smatra da ljudi "nigde ne daju sebi toliko prostora i slobode kao u crkvi" i da čak i kad uđu u prodavnicu da pazare, poštuju neki red.
 
"No, crkva nema mere zabrane i izvršnu vlast, te mora da trpi drsku samovolju i bezobzirnost", kazao je Matić.
  • M

    22.09.2019 19:52
    Popovi sns
    Garant je pop visoki clan sekte sns..amin
  • Nn lice

    22.09.2019 14:39
    Popovi lopovi... A i oslobođeni su plaćanja poreza.
  • Maxi

    22.09.2019 14:37
    U ime Oca, Audija i svetoga A6... Amin

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija