Tarifa za obnovljive izvore energije dodatna stavka na računu, aukcijska prodaja snižava cenu struje

Stručna javnost smatra da bi od naredne godine umesto fid-in tarifa za obnovljive izvore energije, trebalo organizovati aukcije, na kojima bi bili birani investitori za njihovu izgradnju, što bi bilo povoljnije za potrošače.
Tarifa za obnovljive izvore energije dodatna stavka na računu, aukcijska prodaja snižava cenu struje
Foto: Pixabay
Fid-in tarife za struju dobijenu iz obnovljivih izvora energije uvedene su 2013. godine i podrazumevaju da Elektroprivreda Srbije u periodu od 12 godina struju proizvodenu na taj način njihovim vlasnicima plaća skuplje, kako bi im se investicija isplatila. Trošak fid-in tarife snose potrošači kroz fiksnu nadoknadu na računu za struju koja iznosi 0,093 dinara po kilovat času. Ovo u prasi znači da građani plaćaju više. Odnosno, domaćinstvo koje, primera radi troši 350 kilovat-časova, za plaćanje računa dodatno izdvoji 32,55. 
 
Fid-in tarife u Srbiji zavise od izvora iz koga se dobija struja, kao i od snage postrojenja. Prema dostupnim podacima, EPS je 2016. godine od potrošača naplatio 2,5 milijardi za struju dobijenu iz obnovljivih izvora energije, piše Danas.
 
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je nedavno rekao da veruje da će do 2014. godine svi projekti u oblasti proizvodnje energije iz solarnih i vetro parkova moći da se razvijaju po tržišnim uslovima bez fid-in tarifa. Prema njegovim rečima, radi se na novom sistemu prodaje struje iz obnovljivih izvora u aukcijskim procedurama, pa će se energija iz vetra i sunca otkupljivati po tržišnim uslovima.
 
Direktor konsultantske firme Enerdži sejving grup Slobodan Ružić kaže za Danas da bi trebalo preći na aukcijsku proceduru, jer je ona povoljnija za potrošače. Umesto fid-in tarifa, čiji je iznos visok i fiksni, u slučaju aukcijske procedure na tenderu se bira najpovoljniji ponuđač, a maksimalni iznos subvencije, koju investitor i dalje dobija je propisan tako da bude niži od dosadašnjih, koje se formiraju prema fid-in tarifama. To konkrento znači da bi naknada za obnovljive izvore na računima bila niža nego što je to sada slučaj. 
 
Ružić objašnjava da će aukcijska procedura moći da se primenjuje samo za izgradnju velikih vetroparkova i solarnih elektrana, gde je jedino isplativa, dok će za manje objekte i dalje važiti fid-in tarifa.
 
Mišljenja javnosti podeljena su kada je u pitanju rad i subvencionisanje malih hidroelektrana.
  • Dejan

    02.10.2019 21:30
    Dil
    Secerko sad resava probleme sa vuglom u london, izgleda da njegova čaušad rade punom parom, narod ce jos da plati to sto je on proizveo i gurnuo u sistem !
  • deda

    02.10.2019 20:27
    koliko znam po evropi su se batalili pravila da zelena energija padne na ledja krajnjem potrosacu i lagano ukidaju dotacije
    malo smo istrcali pred rudu a vec smo imali evropski nivo 'zelene' struje
  • Dušan

    02.10.2019 19:23
    Glupost. Zašto jednostavno hoćete zapad onda ajde kao i oni. Hoćeš da budeš zelen hoćeš solarnu električnu energiju da koristiš plati 5 puta skuplje. Ne ti na sva usta pričaš hoću obnovljivu energiju a hoćeš da plaćaš ovu cenu iz uglja.
    Aj da Vas vidim ko šta hoće to plati. A ne ovako kao kod nas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija