Nova mera Vlade za izbore: Menja se Zakon o finansiranju političkih aktivnosti

Ministarstvo finansija je na predlog Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava izradilo Nacrt izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, koji se od danas nalazi u javnoj raspravi, saopšteno je iz Vlade.
Nova mera Vlade za izbore: Menja se Zakon o finansiranju političkih aktivnosti
Foto: 021.rs
Cilj izmena je, kako se navodi u saopštenju, pojačavanje odgovornosti učesnika izbora kada je reč o korišćenju i raspolaganju javnim resursima, kao i jačanju ovlašćenja Agencije za borbu protiv korupcije u pogledu sankcionisanja onih političkih subjekata koji ne poštuju odredbe zakona u izbornoj kampanji.
 
Tekst Nacrta objavljen je veb-stranici Ministarstva finansija.
 
Vlada je navela da je izrada Nacrta izmena jedna u nizu aktivnost koje Vlada preduzima za unapređenje izbornog procesa.
 
Suština navedenih izmena ogleda se u zabrani korišćenja sredstva iz budžeta Srbije, odnosno lokalnih budžeta, uključujući službene prostorije, vozila, vebsajtove i inventare državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih ustanova i javnih preduzeća, za potrebe izbornih kampanja.
 
Politički subjekt može da koristi za izbornu kamanju prostorije i usluge državnih organa ukoliko su te prostorije i usluge dostupne pod jednakim uslovima svim političkim subjektima, odnosno učesnicima izbora, navodi se u saopštenju.
  • mila

    03.10.2019 19:52
    daj Boze
    Ja poznajem lidera Trece Srbije. Na proslim izborima za predsednika imao je nesto iznad 3000 glasova. Da bi se kandidovao trebalo je 10.000 potpisa. Kazite mi koliko je novaca on dobio za kampanju? Sve zivo je pozaposljavao u NS. Pametnom dosta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.