Deceniju i po od ubistva gardista istina i dalje skrivena

Navršava se 15 godina od kada su gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović poginuli u vojnom objektu Karaš u Topčideru gde su bili na straži.
Kako prenosi N1, članovi porodice, advokati porodica i predstavnici organizacije Žene u crnom položili su vence i upalili sveće ispred kasarne. Roditelji nisu bili prisutni, jer su, prema navodima advokata, u lošem zdravstvenom stanju.
 
Zastupnici porodica kažu da već petnaestu godinu roditelji postavljaju isto pitanje - ko je odgovoran za smrt vojnika i zbog čega država ne radi na rešavanju slučaja? Poručuju i da je efektivna istraga izostala kako je to naložio Ustavni sud 2013. godine i da će se zbog toga obratiti Strazburu.
 
Protest NVO ispred Ministarstva odbrane
 
Aktivisti Žena u crnom, Inicijative mladih za ljudska prava i Fonda za humanitarno pravo, ispred Ministarstva odbrane u Beogradu, obeležili su 15 godina od pogibije dvojice gardista.
 
U tišini su držali transparente na kojima je pisamo "Odgovornost", "Nikada nećemo zaboraviti zločin u Topčideru", "Pamtimo" i imena dvojice poginulih gardista.
 
Ivana Žanić, iz Fonda za humanitarno pravo, kazala je da zahtevaju od vlasti da posle 15 godina utvrdi istinu o načinu stradanja dvojice gardista, kao i ko su nalogodavci i direktni počinioci.
 
"Problem svih ovih godina jeste bila jedna potpuna inertnost institucija Srbije da otkriju pravu istinu o stradanju ove dvojice vojnika. Konkretno, nijedna vlast do sada nije utvrdila punu istinu i to je ono što članovi porodica, ali i mi kao civilno društvo, zameramo jer nije postojala volja da se ovaj slučaj do kraja rasvetli", kazala je Žanić.
 
Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović nađeni su mrtvi u vojnom objektu Karaš na Topčideru, 5. oktobra 2004. godine. Vojna istraga tvrdila je da se radilo o ubistvu i samoubistvu, dok je nezavisna državna komisija ocenila da ih je ubila treća osoba.
 
Vlada Srbije je 8. decembra 2016. godine odlučila da formira komisiju za razmatranje činjenica i okolnosti vezanih za smrt gardista, ali javnost nije upoznata da li se ta komisija sastajala i da li je eventualno došla do novih podataka.
  • Dobrica s'onog sveta

    05.10.2019 19:18
    Pozdravite Tadica.
  • pera

    05.10.2019 17:52
    ..
    Srbija 2030. Mladicu dozvoljeno da ostatak dozivotne sluzi u Srbiji, Srbija ga pustila na slobodu uz nanogicu, na izborima pobedio i postao predsednik. Ministri Vucic, Dacic, Seselj. I Canak kao ministar iz redova opozicije. Drzava odlucuje da oformi jos jednu komisiju da se rasvetli ova misterija.
  • Gnu

    05.10.2019 16:27
    Isti su i onda bili na vlasti, isti su od 45. godine na vlasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.